Jako kraj wyspiarski, gdzie przez wieki znaczna część ludzi trudniła się hodowlą ryb, Japonia ma związane z nimi bogate tradycje kulinarne. Dostęp do świeżych, bogatych w składniki odżywcze morskich ryb ukształtował tradycyjną japońską kuchnię, w której ważna jest jakość składników i staranny ich wybór do przygotowywanych potrwa. Bliskość morza to także dostęp do wodorostów, wykorzystywanych do rolowania sushi, ale też jako składnik zup czy dań z makaronem. Tradycyjnie niemal każdy posiłek zawiera ryż – być może dzięki temu, że jest tak sycący, Japończycy nie przejadają się, spożywają porcje pięknie podane i małe, a pomimo to wystarczające, aby nie być głodnym i dostarczyć wszystkich potrzebnych składników. Wykorzystywane są chętnie również warzywa świeże i marynowane, w formie kiszonek jak zapożyczona z Korei kapusta kimchi, bogata w białko i cenne składniki mineralne fasola adzuki oraz soja, spożywana najczęściej w formie tofu lub sosu dodawanego do wielu potraw. Kuchnia japońska dostarcza w jedzeniu cennych składników przy niskiej zawartości cholesterolu i skromnych wielkościach porcji – prawdopodobnie właśnie dlatego Japończycy należą do najzdrowszych i najszczuplejszych narodów na świecie.

Comments are closed