Smaczny posiłek ma wpływ na wiele rzeczy. Po spożyciu smakowitej potrawy, każdemu poprawia się humor. Człowiek czuje się zrelaksowany i najedzony, wiążą się z tym same przyjemne odczucia. Nic więc dziwnego, że ludzie lubią próbować nowe smaki różnych kuchni, odwiedzają więc restauracje które oferują potrawy z całego świata. Na uwagę zwłaszcza zasługuje kuchnia japońska, która w naszym kraju robi się coraz bardziej popularna. To kuchnia którą nie łatwo zapomnieć, ponieważ oferuje bardzo specyficzne dania, odróżniające je od innych potraw. Kuchnia japońska bazuje na kilku podstawowych składnikach, znajdziemy je w większości dań japońskich. Do nich należą ryż, makaron, wodorosty nori, surowe ryby, w tym głównie łosoś, grzyby i owoce morza. Kuchnia japońska to bardzo aromatyczne zupy, które pije się prosto z miseczki nie używając do tego łyżki, to zielona herbata, która przepłukuje kubki smakowe i przygotowuje je na nowe smaki, a także wiele potraw ryżowych i makaronowych, podanych w ciekawy sposób. Najpopularniejszą potrawą tej kuchni jest sushi, które podaje się na kilka sposobów. Jednak można śmiało stwierdzić, że każdy rodzaj sushi jest wyjątkowy i bardzo oryginalnie się prezentuje.

Comments are closed