Spożywane zazwyczaj jako przekąska, na obiad lub kolację sushi kojarzy się przede wszystkim z rybą i charakterystycznym smakiem wodorostów nori oraz marynowanych warzyw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spróbować potrawy w tej formie także na słodko. Wiele europejskich restauracji sushi serwuje nawet specjalne menu dziecięce, w którym w kształcie charakterystycznych rolek kryją się znane im smaki, jak banany, musy owocowe, masło orzechowe, ananasy, brzoskwinie, jabłka.
Sushi na słodko można przygotować, zastępując nori papierem ryżowym albo sojowym, dodatkowo może być wcześniej nasączony słodkim sosem owocowym, jak też zupełnie z niego rezygnując i zawijając sam ryż – taki sam jak do zwykłego sushi, musi być kleisty i odpowiednio zbity – z pokrojonymi w słupki owocami lub innymi dodatkami.
Na słodko podać można również bardziej klasyczne sushi, np. z grillowanym łososiem albo paluszkami surimi, dodając do niego miód, owoce, inne dodatki nadający słodki smak. Doskonale sprawdzi się w takiej wersji również zastąpienie ryby kurczakiem.
Sushi na słodko może być deserem w japońskiej restauracji, niebanalną przekąską na imprezę czy też przystępnym daniem dla dzieci, które nie są oswojone z orientalnymi smakami. Na pewno jest równie efektowne jak to tradycyjne.

Comments are closed