Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które je bardzo często. Są jednak potrawy bardzo specyficzne, które wyróżniają się na tle innych potraw. Takie dania można zwykle znaleźć w ofercie kuchni japońskiej, której główną domeną jest sushi. To, że ta potrawa jest podawana na wiele różnych sposobów sprawia, że ma bardzo wielu amatorów. To co wyróżnia tą kuchnię, to jej podstawowe składniki, z których tworzy się japońskie dania. Podstawą każdego sushi jest dobrej jakości ryż, a także surowa ryba. Najpopularniejszą rybą którą używa się do tej potrawy, jest łosoś, odpowiednio przygotowany. Sushi podaje się w różnych formach, może ono być przygotowane ręcznie, ryż roluje się w dłoniach, układa się go na tacy i nakłada na niego kawałki ryby, grzybów czy warzyw. Często też roluje się ryż i kawałki ryb w płacie wodorostu nori, używając do tego maty bambusowej. Tak przygotowaną potrawę kroi się na kawałki i podaje na tacy. Można też sushi podać w formie sypkiej, wsypując ryż do miseczki a na górę nałożyć kawałki grzybów, tofu, ryb czy owoców morza. Sushi doskonale komponuje się z sosami ostrymi i intensywnymi w smaku. Sushi ma coraz więcej zwolenników, bo ma wyjątkowy smak i jest łatwe w przygotowaniu.

Comments are closed