Tradycyjne sushi składało się z ryżu i sfermentowanej ryby. Dzisiaj najpopularniejsze jego rodzaje wykorzystują także nori – wodorosty w prasowanych arkuszach, w które zawija się rolki – ryby surowe, grillowane i wędzone, owoce morza oraz rozmaite warzywa i inne dodatki. Wiele z nich marynowanych jest tradycyjnymi sposobami. W japońskim przysmaku znaleźć możemy paski marynowanej tykwy, dyni, a nawet marchwi. Popularnie w zachodnich japońskich restauracjach i wykorzystywane do przyrządzania sushi samodzielnie w domu składniki to pokrojony w słupki ogórek oraz awokado. Często rozłożony na nori ryż przed układaniem składników smaruje się majonezem lub białym serkiem – zwłaszcza rolki maki z kilkoma składnikami są wtedy wygodniejsze do jedzenia. Często do przyrządzania japońskiego przysmaku wykorzystywany jest też czarny i biały sezam. Można dodać go podobnie jak majonez pod składniki przed zrolowaniem albo posypać na wierzchu zwijane ryżem na wierzch uramaki.
Dzisiaj sushi popularne jest na całym świecie i chętnie korzysta z niego kuchnia fusion, łącząca nietypowe składniki i różne tradycje. Nie dziwi więc już sushi z kaczką lub kurczakiem zamiast ryby albo paluszków krabowych – z powodzeniem możemy przygotować takie samodzielnie, ale znajduje się też w menu wielu restauracji.

Comments are closed