Kuchnia japońska ma coraz więcej amatorów, ponieważ jest to bardzo ciekawa i inspirująca kuchnia. Jest ona niezwykle charakterystyczna, bo jest jedyną kuchnią, która oferuje surowe ryby. Do kuchni japońskiej trzeba się samemu przekonać, jednak zwykle bywa tak, że jak ktoś ją raz wypróbuje, często będzie do niej wracać. W kuchni japońskiej, najbardziej popularną potrawą jest sushi. To specyficzna potrawa, jednak można wyróżnić kilka jej odmian. Odmiany sushi różnią się tym, jak sushi jest przygotowywane i podawane. Podstawową formą sushi jest Maki – Zushi. W tej wersji porcja ryżu i surowej ryby, czasami także zielonego ogórka, jest nakładana na płat wodorostu nori i wszystko razem jest zwijane. Do zwijania używa się specjalnej bambusowej maty, która to zadanie znacznie ułatwia. Po zwinięciu cały rulon tnie się na porcje i układa na talerzu. Drugą popularną formą sushi jest Nigiri – Zushi. W tej wersji ryż formuje się w dłoni na kształt paluszka lub owalu, potem przekłada się je na talerz i nakłada na nie rybę, bądź warzywa. Mniej popularną wersją sushi jest Chirashi – Zushi, w której ryż podawany jest w miseczce, a na niego nakłada się pokrojone warzywa, porcje surowych ryb, grzyby czy tofu.

Comments are closed