Obok najpopularniejszych i lubianych na całym świecie maki i nigiri, w Japonii i poza nią skosztować można także wielu innych rodzajów sushi.
Temaki oraz guinkan sushi świetnie nadają się na imprezowe przekąski, także dla osób, które niezbyt wprawnie posługują się pałeczkami do jedzenia – łatwo bowiem obejść się bez nich. Temaki ma postać ręcznie zwijanego różka z nori wypełnionego ryżem i dodatkami. Gungan z kolei kształtem przypomina łódeczkę – kulkę ryżu zawija się w nori, na wierzch kładąc nadzienie. Oprócz ryb, owoców morza i warzyw w tych rodzajach sushi sprawdzi się także kawior, możemy więc spotkać takie odmiany.
Najbliższe pierwszemu tradycyjnemu sushi jest oshi, czyli sushi prasowane, składające się z ryżu oraz plastrów ryby. Jego odmianę stanowi hako sushi, które przygotowuje się formując w drewnianym pudełku.
Jest także odmiana smażona – inari sushi, w którym ryż i pozostałe składniki zamknięte są w kieszonce z tofu i smażone w głębokim oleju. Inna rzadka odmiana to fermentowane nare sushi – bardzo rzadki przysmak, wciąż ceniony w Japonii. Odmiany takie jak fukusa, chakin i tamagoyaki oprócz typowych składników składają się z uformowanego w różne kształty ciasta – rodzaju cienkiego japońskiego omletu.

Comments are closed