W menu restauracji serwujących kuchnię japońską znajdziemy kilka typów sushi, zawierających różne składniki. Najpopularniejszy rodzaj to maki sushi, składające się z arkusza wodorostów nori, ryżu oraz składników wypełniających rolkę.
Hosomaki to wąskie, najczęściej zawierające tylko jeden składnik sushi, którego rolka krojona jest na sześć kawałków. Mogą mieć też różne nazwy zależnie od zastosowanych składników, np. tekkamaki z tuńczykiem albo kappamaki z ogórkiem. Futomaki to grubsze rolki, do których wypełnienia używa się kilku różnych składników, np. ryby z marynowanymi warzywami, awokado, itp. Futomaki kroi się na osiem kawałków, aby były one wygodniejsze do zjedzenia na raz. Jego odmianą jest uramaki, nazywane również California roll – jest to sushi odwrócone, w którym rybę układa się od strony nori i zwija tak, aby ryż był na wierzchu Na koniec można je posypać sezamem.
Równie popularne co maki jest nigiri składające się z ręcznie uformowanego wałka ryżu z położonym na wierzchu kawałkiem ryby, krewetką czy kawałkiem warzywa. Niekiedy dodatkowo wykorzystywany jest też pasek nori, aby przytrzymywać składniki razem. Nigiri często wykorzystywane są jako przystawka albo lekka przekąska.

Comments are closed