W miarę jak coraz popularniejsze stają się egzotyczne kuchnie, poznajemy też coraz więcej składników i potrwa. Jeśli w dzieciństwie oglądaliście anime, pewnie marzyliście o tym, aby spróbować onigiri. Dzisiaj ta przekąska dostępna jest w każdym dużym mieście w miejscach, gdzie znajdują się różnego rodzaju lunch bary i budki z jedzeniem.
Onigiri, czyli kulki lub trójkąty z ryżu z nadzieniem, czasami dodatkowo owinięte wodorostami nori, to tradycyjna przekąska, którą dawniej chętnie zabierano jako prowiant na drogę, a dziś jest popularnym nie tylko w Japonii drugim śniadaniem. Tradycyjne farsze do onigiri były słone, gdyż to sposób na zakonserwowanie żywności. Kuchnia japońska i koreańska pozwala dodać do onigiri, zastępujących nasze kanapki, właściwie dowolny składnik. Popularne są z tuńczykiem, kurczakiem i innymi gatunkami mięsa, bardzo często marynowanymi w sosie teriyaki, z kimchi, czyli tradycyjnymi koreańskimi fermentowanymi warzywami, często z dodatkiem sezamu, warzyw. Można spotkać również onigiri na słodko, czy też miso – sfermentowanej soi, będącej podstawą najbardziej znanej japońskiej zupy, jak też np. marynowanym tofu. Onigiri mogą zawierać jeden lub więcej składników, tworząc niepowtarzalną mieszankę smaków.

Comments are closed