Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego. Posiada niesamowicie ostry zapach, ale i kwaśny smak. Ocet powstaje dzięki fermentacji octowej alkoholi. Jeśli używamy go w małych ilościach to nasz apetyt jest pobudzony, natomiast w wielkich ilościach może nam bardzo zaszkodzić. Ocet był ceniony już w czasach starożytnych, ponieważ posiada właściwości konserwujące. Octu często używa się jako składnika do czyszczenia różnego rodzaju zabrudzeń. Dzięki octu można zrobić majonez, sos vinegrette, a także musztardę. Najbardziej popularnym jest ocet spirytusowy. Dużo większe wykorzystanie w kuchni mają octy winne, które uzyskuje się w trakcie fermentowania wina. Zwykle są one koloru białego, bądź czerwonego. Tutaj szczególnie wyróżniającym się jest ocet balsamiczny. Na pochwałę może zasłużyć ocet balsamiczny o nazwie Aceto Balsamico Tradizionale di Modena. W japońskiej kuchni można spotkać często ocet ryżowy- ponieważ jest on słodki, no i o bardzo przyjemnym aromacie. My sami mamy możliwość zrobienia octu jabłkowego.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.