Każdy amator dobrego jedzenia, musi chociaż raz spróbować kuchni japońskiej. To kuchnia która mocno się wyróżnia na tle innych kuchni światowych. Restauracji z kuchnią japońską w Polsce jest coraz więcej, bo z dnia na dzień staje się ona coraz bardziej popularna. Kuchnia japońska to głównie potrawy oparte na ryżu i makaronie, używa się tych składników w większości dań. Innym specyficznym składnikiem kuchni japońskiej są ryby, ale podawane na surowo. Najczęściej wykorzystuje się łososia, ale mogą to też być inne ryby morskie. Dużą popularnością cieszy się sushi, które jest domeną tej kuchni. Wyróżnia je sposób jego podania, bo i wyglądem i smakiem różni się mocno od innych potraw. Sushi to przede wszystkim ryż i owoce morza. Może być podane na wiele różnych sposobów, dlatego jest popisowym daniem każdej imprezy. Podaje się go na odpowiednio dużym i długim talerzu, na którym będzie odpowiednio się prezentować. Może być podane w formie małych koreczków, stworzonych z ryżu, surowej ryby i wodorostów, lub jako małe kuleczki ryżowe uformowane w ręce i przykryte warzywami i innymi składnikami. Kuchnia japońska jest ciekawą kuchnią, która inspiruje najlepszych kucharzy na świecie. Warto więc się jej bliżej przyjrzeć.

Comments are closed