W każdej profesjonalnej restauracji powinno się znajdować dobrze ułożone i pisane menu. Tylko wtedy klient, który przychodzi do restauracji będzie wiedział co zmawia. Dokładny opis jest bardzo istotny. Bardzo często widzimy zagraniczne dania i nie wiem co to jest. Krotki opis naprawdę nie urąga takiej restauracji i można spokojnie go umieścić w karcie dań. Po za tym trzeba umieszczać informacje o wadze ryżu, ziemniaków czy mięsa. To informacja dla klienta że będzie to dużo jedzenia albo mało. To również informacja chociażby dla osób chorych na cukrzyce które wszystko sobie przeliczają na tak zwane wymienniki ile będą mogły zjeść. Wydawać by się mogło że na spokojnie każdy restaurator będzie wstanie sporządzić odpowiednie menu ale to nie do końca tak jest. Przede wszystkim dlatego że takie osoby się do tego nie przykładają. Idziemy do restauracji, a tam menu wygląda jak książka telefoniczna. Dziesiątki różnych pozycji które są totalnie bezsensowne i niepotrzebne. Jeśli w restauracji jest sto rodzajów dań to mamy pewność że większość z nich będzie mrożona i nieświeża. Nie da się mieć wszystkiego na raz. Warto opracować jednostronicowe menu ale takie które jest konkretne, a wtedy restauracja będzie miała bardzo dużo klientów.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.