Wiele osób organizuje w swoim domu, różnego typu imprezy i uroczystości. Podstawą takich imprez, jest zorganizowanie poczęstunku dla wszystkich gości. Poza ciastem i innymi deserami, bardzo ważną kwestią są przystawki i ciepła kolacja. Jeśli nie ma się pomysłu na przygotowanie takiego poczęstunku, warto zerknąć do książki kucharskiej opierającej się na kuchni japońskiej. To bardzo wyjątkowa kuchnia, która szczyci się aromatycznymi zupami i oryginalnymi przystawkami. Jej głównym daniem jest sushi, które przygotowane w wielu wariantach może być punktem centralnym całej imprezy. Nie jednego zaskoczy stół zastawiony różnymi odmianami sushi, bo to danie ma bardzo reprezentacyjny charakter. Sushi przygotowuje się z ryżu i surowych ryb. Dodać do nich można owoce morza, wodorosty nori, czy też grzyby. Sushi może być podane w formie koreczków, zawiniętych w wodorosty, małych pulpecików ryżowych, przykrytych kawałkami owoców morza i warzyw, lub na sypko, w miseczkach, z różnymi dodatkami. Trzeba też pamiętać, że jeśli przygotowuje się sushi na imprezę, to nie może na stole zabraknąć różnorodnych sosów, które wzmocnią smak tych potraw. Jak widać kuchnia japońska idealnie nadaje się na każdą imprezę, goście z pewnością docenią taki oryginalny poczęstunek.

Comments are closed