Każdy, kto interesuje się Japonią, widział zapewne niezwykłe smaki i kolory wafli u nas występujące po prostu w wersji czekoladowej – o smaku herbaty, migdałów, owoców, wasabi, syropu klonowego, ziemniaków, fasolki azuki, W przygotowywaniu słodyczy japońska kuchnia sięga często po składniki, które nie przyszłyby nam do głowy – na przykład z fasolki azuki przygotowuje się słodką pastę, która bywa wykorzystywana jako nadzienie, krem, czy też fasolki w całości oblewane słodkim syropem. W wielu przepisach na japońskie słodycze wykorzystuję się również herbatę matcha – to rodzaj zielonej herbaty, dzięki specjalnym metodom uprawy krzewów słodszy niż inne odmiany, sprzedawany w formie proszku.
Tradycyjne japońskie słodycze, podobnie jak wytrawne potrawy tejże kuchni, są staranne formowane i układane, dzięki czemu przypominają wręcz małe dzieła sztuki. Podawane są w niewielkich porcjach, które zachwycają pięknym wyglądem. Tradycyjne słodycze zachwycają niesamowitymi kolorami uzyskanymi nie za sprawą barwników, ale za sprawą wspomnianej już matchy, azuki czy też naturalnych barwników owocowych. Charakterystyczne są tez dostępne w sklepach kolorowe praliny, paluszki oblewane polewami na bazie ciemnej i białej czekolady oraz miniaturowe tarty.

Comments are closed