Kuchnia japońska słynie ze starannie przygotowanych i ułożonych, przeważnie małych, ale niezwykle efektownych porcji. Samo podawanie posiłków Japończycy uczynili swego rodzaju sztuką. Wśród tradycyjnych potraw, jakie znajdziemy w japońskiej restauracji, nie zabranie również przystawek z tradycyjnych składników.
Najbardziej znaną chyba przystawką jest takoyaki, czyli ośmiornica w cieście, podawana niekiedy z sosem teriyaki. Podobnie wyglądają ika ring, czyli krążki z kalmara w cieście. Pod nazwą ebi w menu japońskich restauracji znajdziemy krewetki w panierce, które podane być mogą z różnymi sosami. Jako przystawka podawana jest także tempura, składająca się z owoców morza, ryb i warzyw zalanych ciastem naleśnikowym i smażonych w ten sposób. Bardzo często spotykanymi japońskimi przystawkami są kawałki opiekanego lub surowego tuńczyka podawane na glonach wakame, tatar z łososia czy też same marynowane wodorosty wakame. Do japońskich przystawek zaliczają się również pierożki gyoza z nadzieniem z kaczki, kurczaka, krewetek czy warzyw. Podobnie jak w innych kuchniach azjatyckich wykorzystywany jest również papier ryżowy, w którym smażone są warzywa. Nie brakuje w kuchni japońskiej marynat i sosów, nadających nawet małym przekąskom niezrównane smaki.

Comments are closed