Kuchnia japońska słynie z niezwykle efektownego podawania potraw. Nie inaczej rzecz ma się z tradycyjnym lunchem czy gotowym posiłkiem na wynos, czyli bento. Ze względu na swoje walory estetyczne, także i ten rodzaj jedzenia, podobnie jak sushi, rozprzestrzenił się z Japonii na cały świat, znajdując swoich zwolenników.
Bento to gotowy posiłek w specjalnym pudełku, zazwyczaj z przegródkami, gdzie umieszcza się osobno ryż, rybę lub mięso, warzywa albo pikle. Można w ten sposób zapakować do pracy czy szkoły nawet sushi albo pięknie uformowane i ozdobione kanapki. Dzisiaj bento znajdziemy coraz częściej jako opcję na wynos w japońskich restauracjach, a także specjalizującym się w nim food truckach. Możemy też przygotować je sami. Tak zaaranżowany posiłek, cieszący oczy jeszcze przez zjedzeniem, będzie wspaniałym rozwiązaniem dla osób na diecie, zabierających gotowe jedzenie do pracy, jak i dla dzieci, które niechętnie zjadają drugiej śniadania. Składniki bento możemy formować w ruloniki i kulki, wycinać fantazyjne kształty kanapek czy plastrów warzyw. Kiedy starannie wybieramy składniki posiłku, przygotowanie go w tak estetycznej oprawie wcale nie zajmuje o wiele więcej czasu, a na pewno warte jest wysiłku.

Comments are closed