Poza sushi, które stanowi idealną przekąskę na każdą okazję, kuchnia japońska to także inne dania, które znajdziemy w serwujących potrawy z tego zakątka świata restauracjach.
Wart spróbowania jest ramen. Cała potrawa swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi pszennego makaronu, jaki jest do niej użyty. Ramen to rodzaj bulionu z dużą ilością makaronu i dodatków – może być podawany z warzywami, różnymi rodzajami mięs albo krewetkami i owocami morza. Do jedzenia dostaniemy pałeczki do wyławiania składników oraz łyżkę do picia bulionu i ułatwiania sobie nakładania.
Inne charakterystyczne danie kuchni japońskiej popularne na Zachodzie to kurczak w sosie teriyaki. W ten sposób przygotowywane są też inne mięsa, a w Japonii częściej ryby. Sos robi się z połączenia sosu sojowego, miodu, cukru i słodkiego sake, tworzy na potrawach błyszczącą, gęstą powłokę marynaty. Wykorzystywany bywa również do maczania w nim przystawek – smażonego i grillowanego tofu, krążków kalmarów, itp.
Innym daniem właściwie wywodzącym się bardziej z Chin, ale popularnym w całej Azji są pierożki gyoza – gotowane, najczęściej w kształcie sakiewek, wypełnione mogą być różnym farszem, najczęściej wybierana jest kaczka, popularna w azjatyckich kuchniach tradycyjnych.

Comments are closed