Restauracje z japońską kuchnią oferują sushi z różnymi dodatkami, także przygotowując je sami w domu mamy coraz większy wybór dostępnych składników.
Ryby, które najlepiej sprawdzą się w tym daniu i smakować będą każdemu, to łosoś u tuńczyk. Obydwie, jeżeli uda nam się kupić naprawdę świeże, mogą spokojnie być spożywanie na surowo, tak jak w najbardziej tradycyjnych odmianach japońskiego przysmaku. Można też wybrać łososia wędzonego, który świrnie będzie się komponował z ryżem, nori, sosem sojowym zarówno solo, jak i z innymi dodatkami. Możemy też przysmażyć go na patelni grillowej lub w opiekaczu – podobnie postąpimy z tuńczykiem. Do przygotowania sushi wykorzystuje się również węgorza oraz rybę maślaną, Tak naprawdę możemy jednak użyć, czego tylko chcemy, byle konsystencja była dość zwarta dla pokrojenia w paski, ułożenia na pokrytym ryżem arkuszu nori i zwijania.
Bardzo łatwo przygotować sushi wykorzystując paluszki surimi – te, które najczęściej dostaniemy w sklepach są mieszanką mięsa krabów i ryb – jak też krewetki, które najlepiej sprawdzą się w nigiri – rodzaju sushi, gdzie ryba albo inny składnik umieszczany jest na wierzchu na ryżu, nie wykorzystuje się natomiast wodorostów nori.

Comments are closed