Warto poszerzać swoje horyzonty i poznawać nowe smaki światowych kuchni. Wiele do zaoferowania ma na pewno kuchnia japońska, która specjalizuje się w rybach i daniach wegetariańskich. Jej czołową potrawą jest sushi, które jest specyficznym i mocno oryginalnym daniem. Sushi to tak nie do końca jedna potrawa, to specyficzne podanie dań z ryżu, ryb i innych dodatków, które ma kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim sushi to dania ryżowe i makaronowe. To te produkty są bazą większości potraw kuchni japońskiej. Drugim ważnym składnikiem, który odróżnia sushi od innych potraw, jest surowa ryba, szczególnie łosoś. Innymi dodatkami które mogą w takiej potrawie występować są owoce morza, warzywa, grzyby oraz wodorosty nori. Używając tylko kilku składników, można stworzyć bardzo wyjątkowe danie o wspaniałym smaku. Dobrym uzupełnieniem każdego sushi jest ręcznie robiony sos sojowy. Można też połączyć je z chrzanem wasabi albo innymi tego typu produktami. Kuchnia japońska jest znana na całym świecie, ważnym jej aspektem jest spożywanie potraw japońskich za pomocą specjalnych pałeczek. Sztuki posługiwania się pałeczkami trzeba się nauczyć, jednak spożywanie potraw w ten sposób jest bardzo ciekawe i oryginalne.

Comments are closed