Złożone rytuały przygotowywania i picia herbaty, kaiseki, czyli cała złożona sztuka podawania potraw, obejmująca kolejność w kilkudaniowym posiłku, ich wygląd, w którym każda potrawa i porcja to miniaturowe dzieło sztuki – japońska kultura kulinarna nie ma sobie równych. Jeśli mieliśmy poszukiwać istoty japońskiej kuchni, to mogłaby być nią właśnie staranność oraz celebracja każdego etapu – od zbierania składników, po moment, w którym potrawa pojawia się na stole. Japonia, w wielu sferach życia tradycyjna i niezwykle sformalizowana, jest taka również jeśli chodzi o jedzenie. Ale to jest właśnie powód, dla którego zachwycamy się pięknie przygotowanym sushi, pudełkami bento, niespotykanymi nigdzie indziej kompozycjami. Kuchnia japońska od początku do końca stawia na jakość. Składniki muszą być świeże, najwyższej jakości, jeśli marynowane, solone, czy w inny sposób obrabiane – to w odpowiednim czasie, warunkach, znaczenie ma nawet materiał i jakość naczyń i narzędzi. Na etapie przygotowywania Japończycy unikają nadmiaru, składniki są dobierane tak, by wszystkie smaki przenikały się i uzupełniały, przyprawy, zupełnie inne niż europejskie, mają je wydobywać, a nie tłumić. Na koniec sposób podania i sama kultura spożywania posiłków. Japońską kuchnię wyróżnia właśnie niesamowita staranności na każdym etapie.

Comments are closed