Dragon roll to najbardziej widowiskowo się prezentująca na stole odmiana sushi. Jest ona właściwie wariacją na temat futomaki, czyli rolek sushi z kilku składników, ryżu i nori. Sushi dragon roll zazwyczaj zawiera jeszcze więcej rozmaitych składników – część z nich położona na górze rolki, ozdabiająca całą potrawę. Przygotowując ten typ sushi, tnąc rolkę na plastry układamy je obok siebie na desce, talerzu lub tacy i ozdabiamy w taki sposób, aby kompozycja przypominała grzbiet wijącego się smoka z azjatyckiej mitologii – stąd właśnie ta nazwa.
Przygotowując sushi dragon roll, układamy kilka wybranych składników wewnątrz rolki, zwijając futomaki lub uramaki. Na wierzchu układamy dodatkowo np. plastry wędzonej ryby, marynowanych warzyw, czy też awokado. Dodatkowo ozdabiamy np. kawiorem, sezamem, czy mniejszymi paseczkami marynowanych warzyw.
W ten sposób przygotowane danie prezentuje się naprawdę efektownie, warto więc przygotować je, jeżeli potrafimy, na imprezę, czy też zamówić, gdy wybieramy się grupą znajomych do japońskiej restauracji. Dragon roll z wieloma różnorodnymi składnikami z pewnością będzie bardzo sycącym daniem, które umili nam wieczorne spotkanie przy wspólnym stole.

Comments are closed