Domowe potrawy bywają najczęściej bardziej pożywne i zdrowsze niż te, które kupujemy na mieście. Jeżeli zostajemy zaproszeni na przyjęcie na pewno spodziewamy się dobrze zjeść. Kiedy jednak zostajemy poinformowani, że zostajemy zaproszeni na kuchnię japońską, gdzie główną atrakcja menu będzie sushi, zastanawiamy się czy będzie nam ono smakować. Może się również zdarzyć, że jest to nasza ulubiona potrawa i chętnie przyjdziemy i skosztujemy takiego domowego sushi. Zanim zdecydujemy się na organizację przyjęcia musimy się zastanowić, jaki rodzaj sushi przygotować. Mamy do wyboru wiele rodzajów, jak na przykład nigiri-sushi, chirashi-zushi czy maki-zushi. Wszystkie te odmiany różnią się jedynie formą ich przygotowania oraz sposobem podania. Musimy się również zastanowić, czy lepiej, żeby na stole zagościły ryby, warzywa czy też owoce morza. Na pewno już znacznie wcześniej musimy zaopatrzyć się we wszystkie produkty. Jest wiele sklepów które zajmują się sprzedażą ryb, alg morskich czy też sosu sojowego. Jeżeli nigdy nie przygotowywaliśmy samodzielnie sushi, najlepszym rozwiązaniem będzie na kilka dni przed przyjęciem popróbować wykonanie potraw. Nie łatwo jest zawinąć prasowanymi algami morskimi kawałek owocu morza razem z ryżem, i uformować z nich pięknie wyglądający wałeczek.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.