Czosnek to niewątpliwie niezwykle aromatyczne warzywo, które dodaje się do wielu dań. Najbardziej charakterystyczny jest w potrawach śródziemnomorskich. Przez ostatnie lata czosnek jednak stał się tak bardzo atrakcyjny, że dodaje się go także w kuchni polskiej. Czosnek zwykle pojawia się w daniach tunezyjskich, francuskich, włoskich., tureckich, indyjskich, tajskich, koreańskich. W kuchni polskiej czosnek stosuje się jako aromat do pieczonego mięsa, ale pojawia się też w zupach, czy kiszonkach. Nie wszyscy oczywiście lubią siekać czosnek- więc alternatywą będzie zakupienie czosnku sproszkowanego, czyli suszonego. Posiada dzięki temu wszystkie swoje atuty smakowe, jak i zapachowe. Aby czosnek działał leczniczo to warto jest zrezygnować z wrzucania go na rozgrzany tłuszcz, gdyż traci swoją „moc leczniczą”. Czosnek stał się także wspaniałym dodatkiem do wielu sosów, czy dipów. W prosty sposób można przyrządzić sos czosnkowy, czy dip czosnkowy. Warto jest skorzystać z takich rozwiązań.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.