Przygotowanie własnej roboty sushi to świetny pomysł na efektowną przekąskę na imprezę. Można też, dzięki temu, że jest to danie lekkie, a jednocześnie sycące i pożywne, jeść je na każdy posiłek, gdy tylko mamy ochotę. Czego potrzebujesz, aby przygotować w domu japońską ucztę?
1. Specjalny ryż do sushi oraz ocet ryżowy, który należy użyć do nasączenia ugotowanego ryżu.
2. Nori – dostaniesz je dziś w praktycznie każdym większym markecie.
2. Składniki do wypełnienia rolek – tutaj możesz dać się ponieść wyobraźni i wykorzystać zarówno tradycyjnie używane ryby, paluszki krabowe i krewetki, jak i mięso drobiowe. Dodaj też pokrojone w cienkie paski warzywa wedle uznania – najczęściej wykorzystywany jest surowy ogórek.
3. Mata bambusowa do zwijania sushi – często dostępna w zestawach z nori, octem i ryżem,
4. Ostry nóż bez ząbków – tylko takim precyzyjnie pokroisz rolki sushi nie odkształcając ich.
5. Dodatki – marynowany imbir, wasabi – dostępny w tubce, słoiczku albo w proszku do rozrobienia wodą, sos sojowy.
5. Małe miseczki na sos sojowy, by każda osoba przy stole miała osobną.
6 Pałeczki – nauczenie się jeść nimi nie jest wbrew pozorom trudne, a to rzeczywiście najwygodniejszy możliwy sposób jedzenia sushi.

Comments are closed