Papryczka chili jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Praktycznie można ją dodawać do każdej potrawy. Pochodzi ona z Ameryki Środkowej. Oczywiście papryczka chili ma całe mnóstwo odmian- warto dodać, że nie wszystkie są tak samo ostre. Bardzo delikatną odmianą papryczki chili jest „Sweet Banana”. Co ciekawe najbardziej ostre są te wyjątkowo spiczaste i małe papryczki chili. Najbardziej delikatnymi ze wszystkich papryczek są koloru żółtego. Zwykle dodaje się papryczki nie z właściwości leczniczych, a walorów smakowych- potrafią dodać smaku i aromatu każdej potrawie. Pod względem zdrowotnym papryczki chili poprawiają przemianę materii, a tym samym są odpowiedzialne za zahamowanie apetytu. Chili dominuje praktycznie w każdej kuchni- w Indiach ludzie zajadają się nią do takiego stopnia, że wykorzystuje się całą garść takiej papryczki. Polakom z pewnością trudno jest to sobie wyobrazić, ale chili uważana jest za smakowitą przekąskę. W Europie papryczka chili króluje na Węgrzech.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.