Każdy, kto interesuje się Japonią, widział zapewne niezwykłe smaki i kolory wafli u nas występujące po prostu w wersji czekoladowej – o smaku herbaty, migdałów, owoców, wasabi, syropu klonowego, ziemniaków, fasolki azuki, W przygotowywaniu słodyczy japońska kuchnia sięga często po składniki, które nie przyszłyby nam do głowy – na przykład z fasolki azuki przygotowuje się słodką pastę, która bywa wykorzystywana jako nadzienie, krem, czy też fasolki w całości oblewane słodkim syropem. W wielu przepisach na japońskie słodycze wykorzystuję się również herbatę matcha – to rodzaj zielonej herbaty, dzięki specjalnym metodom uprawy krzewów słodszy niż inne odmiany, sprzedawany w formie proszku.
Tradycyjne japońskie słodycze, podobnie jak wytrawne potrawy tejże kuchni, są staranne formowane i układane, dzięki czemu przypominają wręcz małe dzieła sztuki. Podawane są w niewielkich porcjach, które zachwycają pięknym wyglądem. Tradycyjne słodycze zachwycają niesamowitymi kolorami uzyskanymi nie za sprawą barwników, ale za sprawą wspomnianej już matchy, azuki czy też naturalnych barwników owocowych. Charakterystyczne są tez dostępne w sklepach kolorowe praliny, paluszki oblewane polewami na bazie ciemnej i białej czekolady oraz miniaturowe tarty.

Jako kraj wyspiarski, gdzie przez wieki znaczna część ludzi trudniła się hodowlą ryb, Japonia ma związane z nimi bogate tradycje kulinarne. Dostęp do świeżych, bogatych w składniki odżywcze morskich ryb ukształtował tradycyjną japońską kuchnię, w której ważna jest jakość składników i staranny ich wybór do przygotowywanych potrwa. Bliskość morza to także dostęp do wodorostów, wykorzystywanych do rolowania sushi, ale też jako składnik zup czy dań z makaronem. Tradycyjnie niemal każdy posiłek zawiera ryż – być może dzięki temu, że jest tak sycący, Japończycy nie przejadają się, spożywają porcje pięknie podane i małe, a pomimo to wystarczające, aby nie być głodnym i dostarczyć wszystkich potrzebnych składników. Wykorzystywane są chętnie również warzywa świeże i marynowane, w formie kiszonek jak zapożyczona z Korei kapusta kimchi, bogata w białko i cenne składniki mineralne fasola adzuki oraz soja, spożywana najczęściej w formie tofu lub sosu dodawanego do wielu potraw. Kuchnia japońska dostarcza w jedzeniu cennych składników przy niskiej zawartości cholesterolu i skromnych wielkościach porcji – prawdopodobnie właśnie dlatego Japończycy należą do najzdrowszych i najszczuplejszych narodów na świecie.

Kuchnia japońska słynie z niezwykle efektownego podawania potraw. Nie inaczej rzecz ma się z tradycyjnym lunchem czy gotowym posiłkiem na wynos, czyli bento. Ze względu na swoje walory estetyczne, także i ten rodzaj jedzenia, podobnie jak sushi, rozprzestrzenił się z Japonii na cały świat, znajdując swoich zwolenników.
Bento to gotowy posiłek w specjalnym pudełku, zazwyczaj z przegródkami, gdzie umieszcza się osobno ryż, rybę lub mięso, warzywa albo pikle. Można w ten sposób zapakować do pracy czy szkoły nawet sushi albo pięknie uformowane i ozdobione kanapki. Dzisiaj bento znajdziemy coraz częściej jako opcję na wynos w japońskich restauracjach, a także specjalizującym się w nim food truckach. Możemy też przygotować je sami. Tak zaaranżowany posiłek, cieszący oczy jeszcze przez zjedzeniem, będzie wspaniałym rozwiązaniem dla osób na diecie, zabierających gotowe jedzenie do pracy, jak i dla dzieci, które niechętnie zjadają drugiej śniadania. Składniki bento możemy formować w ruloniki i kulki, wycinać fantazyjne kształty kanapek czy plastrów warzyw. Kiedy starannie wybieramy składniki posiłku, przygotowanie go w tak estetycznej oprawie wcale nie zajmuje o wiele więcej czasu, a na pewno warte jest wysiłku.

Poza sushi, które stanowi idealną przekąskę na każdą okazję, kuchnia japońska to także inne dania, które znajdziemy w serwujących potrawy z tego zakątka świata restauracjach.
Wart spróbowania jest ramen. Cała potrawa swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi pszennego makaronu, jaki jest do niej użyty. Ramen to rodzaj bulionu z dużą ilością makaronu i dodatków – może być podawany z warzywami, różnymi rodzajami mięs albo krewetkami i owocami morza. Do jedzenia dostaniemy pałeczki do wyławiania składników oraz łyżkę do picia bulionu i ułatwiania sobie nakładania.
Inne charakterystyczne danie kuchni japońskiej popularne na Zachodzie to kurczak w sosie teriyaki. W ten sposób przygotowywane są też inne mięsa, a w Japonii częściej ryby. Sos robi się z połączenia sosu sojowego, miodu, cukru i słodkiego sake, tworzy na potrawach błyszczącą, gęstą powłokę marynaty. Wykorzystywany bywa również do maczania w nim przystawek – smażonego i grillowanego tofu, krążków kalmarów, itp.
Innym daniem właściwie wywodzącym się bardziej z Chin, ale popularnym w całej Azji są pierożki gyoza – gotowane, najczęściej w kształcie sakiewek, wypełnione mogą być różnym farszem, najczęściej wybierana jest kaczka, popularna w azjatyckich kuchniach tradycyjnych.

Przygotowanie własnej roboty sushi to świetny pomysł na efektowną przekąskę na imprezę. Można też, dzięki temu, że jest to danie lekkie, a jednocześnie sycące i pożywne, jeść je na każdy posiłek, gdy tylko mamy ochotę. Czego potrzebujesz, aby przygotować w domu japońską ucztę?
1. Specjalny ryż do sushi oraz ocet ryżowy, który należy użyć do nasączenia ugotowanego ryżu.
2. Nori – dostaniesz je dziś w praktycznie każdym większym markecie.
2. Składniki do wypełnienia rolek – tutaj możesz dać się ponieść wyobraźni i wykorzystać zarówno tradycyjnie używane ryby, paluszki krabowe i krewetki, jak i mięso drobiowe. Dodaj też pokrojone w cienkie paski warzywa wedle uznania – najczęściej wykorzystywany jest surowy ogórek.
3. Mata bambusowa do zwijania sushi – często dostępna w zestawach z nori, octem i ryżem,
4. Ostry nóż bez ząbków – tylko takim precyzyjnie pokroisz rolki sushi nie odkształcając ich.
5. Dodatki – marynowany imbir, wasabi – dostępny w tubce, słoiczku albo w proszku do rozrobienia wodą, sos sojowy.
5. Małe miseczki na sos sojowy, by każda osoba przy stole miała osobną.
6 Pałeczki – nauczenie się jeść nimi nie jest wbrew pozorom trudne, a to rzeczywiście najwygodniejszy możliwy sposób jedzenia sushi.

Od odpowiedniego gatunku i sposobu przyrządzenia ryżu zależy to, czy uda nam się zrobić sushi – czy rolki będą trzymały kształt, czy pokroimy je równo na kawałki, czy składniki będą trzymać się razem podczas jedzenia pałeczkami.
Ważne jest, aby wybrać specjalny ryż do sushi. Ma on odpowiednią kleistość i krótkie ziarenka, które wygodnie się układają i kroją. Przed ugotowaniem ryż należy kilkukrotnie wypłukać, aż woda będzie przeźroczysta – pozbywamy się w ten sposób mączki, która powstaje, kiedy ziarenka ocierają się o siebie w paczce podczas transportu. Do ugotowania ryżu do sushi używamy mniej wody niż do innych dań i odmian – w proporcjach około 1:1. 2 ryżu i wody. Gotować należy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając na początku. Kiedy cała woda zostanie wchłonięta pozostawiamy ryż do ostygnięcia – japońscy kucharze używają drewnianych naczyń. W tym czasie dodać do niego należy sos przygotowany z octu ryżowego – około 7 łyżek na pół kilograma, paru łyżek cukru oraz szczypty soli. Po wymieszaniu zostawiamy ryż z sosem do ostygnięcia – za ciepły będzie przeszkadzał w formowaniu, nori mogłoby się podrzeć lub stać miękkie i gumowate, wtedy trudniej będzie pokroić gotowe rolki na mniejsze kawałki.

Tradycyjne sushi składało się z ryżu i sfermentowanej ryby. Dzisiaj najpopularniejsze jego rodzaje wykorzystują także nori – wodorosty w prasowanych arkuszach, w które zawija się rolki – ryby surowe, grillowane i wędzone, owoce morza oraz rozmaite warzywa i inne dodatki. Wiele z nich marynowanych jest tradycyjnymi sposobami. W japońskim przysmaku znaleźć możemy paski marynowanej tykwy, dyni, a nawet marchwi. Popularnie w zachodnich japońskich restauracjach i wykorzystywane do przyrządzania sushi samodzielnie w domu składniki to pokrojony w słupki ogórek oraz awokado. Często rozłożony na nori ryż przed układaniem składników smaruje się majonezem lub białym serkiem – zwłaszcza rolki maki z kilkoma składnikami są wtedy wygodniejsze do jedzenia. Często do przyrządzania japońskiego przysmaku wykorzystywany jest też czarny i biały sezam. Można dodać go podobnie jak majonez pod składniki przed zrolowaniem albo posypać na wierzchu zwijane ryżem na wierzch uramaki.
Dzisiaj sushi popularne jest na całym świecie i chętnie korzysta z niego kuchnia fusion, łącząca nietypowe składniki i różne tradycje. Nie dziwi więc już sushi z kaczką lub kurczakiem zamiast ryby albo paluszków krabowych – z powodzeniem możemy przygotować takie samodzielnie, ale znajduje się też w menu wielu restauracji.

Obok najpopularniejszych i lubianych na całym świecie maki i nigiri, w Japonii i poza nią skosztować można także wielu innych rodzajów sushi.
Temaki oraz guinkan sushi świetnie nadają się na imprezowe przekąski, także dla osób, które niezbyt wprawnie posługują się pałeczkami do jedzenia – łatwo bowiem obejść się bez nich. Temaki ma postać ręcznie zwijanego różka z nori wypełnionego ryżem i dodatkami. Gungan z kolei kształtem przypomina łódeczkę – kulkę ryżu zawija się w nori, na wierzch kładąc nadzienie. Oprócz ryb, owoców morza i warzyw w tych rodzajach sushi sprawdzi się także kawior, możemy więc spotkać takie odmiany.
Najbliższe pierwszemu tradycyjnemu sushi jest oshi, czyli sushi prasowane, składające się z ryżu oraz plastrów ryby. Jego odmianę stanowi hako sushi, które przygotowuje się formując w drewnianym pudełku.
Jest także odmiana smażona – inari sushi, w którym ryż i pozostałe składniki zamknięte są w kieszonce z tofu i smażone w głębokim oleju. Inna rzadka odmiana to fermentowane nare sushi – bardzo rzadki przysmak, wciąż ceniony w Japonii. Odmiany takie jak fukusa, chakin i tamagoyaki oprócz typowych składników składają się z uformowanego w różne kształty ciasta – rodzaju cienkiego japońskiego omletu.

W menu restauracji serwujących kuchnię japońską znajdziemy kilka typów sushi, zawierających różne składniki. Najpopularniejszy rodzaj to maki sushi, składające się z arkusza wodorostów nori, ryżu oraz składników wypełniających rolkę.
Hosomaki to wąskie, najczęściej zawierające tylko jeden składnik sushi, którego rolka krojona jest na sześć kawałków. Mogą mieć też różne nazwy zależnie od zastosowanych składników, np. tekkamaki z tuńczykiem albo kappamaki z ogórkiem. Futomaki to grubsze rolki, do których wypełnienia używa się kilku różnych składników, np. ryby z marynowanymi warzywami, awokado, itp. Futomaki kroi się na osiem kawałków, aby były one wygodniejsze do zjedzenia na raz. Jego odmianą jest uramaki, nazywane również California roll – jest to sushi odwrócone, w którym rybę układa się od strony nori i zwija tak, aby ryż był na wierzchu Na koniec można je posypać sezamem.
Równie popularne co maki jest nigiri składające się z ręcznie uformowanego wałka ryżu z położonym na wierzchu kawałkiem ryby, krewetką czy kawałkiem warzywa. Niekiedy dodatkowo wykorzystywany jest też pasek nori, aby przytrzymywać składniki razem. Nigiri często wykorzystywane są jako przystawka albo lekka przekąska.

Restauracje z japońską kuchnią oferują sushi z różnymi dodatkami, także przygotowując je sami w domu mamy coraz większy wybór dostępnych składników.
Ryby, które najlepiej sprawdzą się w tym daniu i smakować będą każdemu, to łosoś u tuńczyk. Obydwie, jeżeli uda nam się kupić naprawdę świeże, mogą spokojnie być spożywanie na surowo, tak jak w najbardziej tradycyjnych odmianach japońskiego przysmaku. Można też wybrać łososia wędzonego, który świrnie będzie się komponował z ryżem, nori, sosem sojowym zarówno solo, jak i z innymi dodatkami. Możemy też przysmażyć go na patelni grillowej lub w opiekaczu – podobnie postąpimy z tuńczykiem. Do przygotowania sushi wykorzystuje się również węgorza oraz rybę maślaną, Tak naprawdę możemy jednak użyć, czego tylko chcemy, byle konsystencja była dość zwarta dla pokrojenia w paski, ułożenia na pokrytym ryżem arkuszu nori i zwijania.
Bardzo łatwo przygotować sushi wykorzystując paluszki surimi – te, które najczęściej dostaniemy w sklepach są mieszanką mięsa krabów i ryb – jak też krewetki, które najlepiej sprawdzą się w nigiri – rodzaju sushi, gdzie ryba albo inny składnik umieszczany jest na wierzchu na ryżu, nie wykorzystuje się natomiast wodorostów nori.

Każdy amator dobrego jedzenia, musi chociaż raz spróbować kuchni japońskiej. To kuchnia która mocno się wyróżnia na tle innych kuchni światowych. Restauracji z kuchnią japońską w Polsce jest coraz więcej, bo z dnia na dzień staje się ona coraz bardziej popularna. Kuchnia japońska to głównie potrawy oparte na ryżu i makaronie, używa się tych składników w większości dań. Innym specyficznym składnikiem kuchni japońskiej są ryby, ale podawane na surowo. Najczęściej wykorzystuje się łososia, ale mogą to też być inne ryby morskie. Dużą popularnością cieszy się sushi, które jest domeną tej kuchni. Wyróżnia je sposób jego podania, bo i wyglądem i smakiem różni się mocno od innych potraw. Sushi to przede wszystkim ryż i owoce morza. Może być podane na wiele różnych sposobów, dlatego jest popisowym daniem każdej imprezy. Podaje się go na odpowiednio dużym i długim talerzu, na którym będzie odpowiednio się prezentować. Może być podane w formie małych koreczków, stworzonych z ryżu, surowej ryby i wodorostów, lub jako małe kuleczki ryżowe uformowane w ręce i przykryte warzywami i innymi składnikami. Kuchnia japońska jest ciekawą kuchnią, która inspiruje najlepszych kucharzy na świecie. Warto więc się jej bliżej przyjrzeć.

Wiele osób organizuje w swoim domu, różnego typu imprezy i uroczystości. Podstawą takich imprez, jest zorganizowanie poczęstunku dla wszystkich gości. Poza ciastem i innymi deserami, bardzo ważną kwestią są przystawki i ciepła kolacja. Jeśli nie ma się pomysłu na przygotowanie takiego poczęstunku, warto zerknąć do książki kucharskiej opierającej się na kuchni japońskiej. To bardzo wyjątkowa kuchnia, która szczyci się aromatycznymi zupami i oryginalnymi przystawkami. Jej głównym daniem jest sushi, które przygotowane w wielu wariantach może być punktem centralnym całej imprezy. Nie jednego zaskoczy stół zastawiony różnymi odmianami sushi, bo to danie ma bardzo reprezentacyjny charakter. Sushi przygotowuje się z ryżu i surowych ryb. Dodać do nich można owoce morza, wodorosty nori, czy też grzyby. Sushi może być podane w formie koreczków, zawiniętych w wodorosty, małych pulpecików ryżowych, przykrytych kawałkami owoców morza i warzyw, lub na sypko, w miseczkach, z różnymi dodatkami. Trzeba też pamiętać, że jeśli przygotowuje się sushi na imprezę, to nie może na stole zabraknąć różnorodnych sosów, które wzmocnią smak tych potraw. Jak widać kuchnia japońska idealnie nadaje się na każdą imprezę, goście z pewnością docenią taki oryginalny poczęstunek.

Smaczny posiłek ma wpływ na wiele rzeczy. Po spożyciu smakowitej potrawy, każdemu poprawia się humor. Człowiek czuje się zrelaksowany i najedzony, wiążą się z tym same przyjemne odczucia. Nic więc dziwnego, że ludzie lubią próbować nowe smaki różnych kuchni, odwiedzają więc restauracje które oferują potrawy z całego świata. Na uwagę zwłaszcza zasługuje kuchnia japońska, która w naszym kraju robi się coraz bardziej popularna. To kuchnia którą nie łatwo zapomnieć, ponieważ oferuje bardzo specyficzne dania, odróżniające je od innych potraw. Kuchnia japońska bazuje na kilku podstawowych składnikach, znajdziemy je w większości dań japońskich. Do nich należą ryż, makaron, wodorosty nori, surowe ryby, w tym głównie łosoś, grzyby i owoce morza. Kuchnia japońska to bardzo aromatyczne zupy, które pije się prosto z miseczki nie używając do tego łyżki, to zielona herbata, która przepłukuje kubki smakowe i przygotowuje je na nowe smaki, a także wiele potraw ryżowych i makaronowych, podanych w ciekawy sposób. Najpopularniejszą potrawą tej kuchni jest sushi, które podaje się na kilka sposobów. Jednak można śmiało stwierdzić, że każdy rodzaj sushi jest wyjątkowy i bardzo oryginalnie się prezentuje.

Warto poszerzać swoje horyzonty i poznawać nowe smaki światowych kuchni. Wiele do zaoferowania ma na pewno kuchnia japońska, która specjalizuje się w rybach i daniach wegetariańskich. Jej czołową potrawą jest sushi, które jest specyficznym i mocno oryginalnym daniem. Sushi to tak nie do końca jedna potrawa, to specyficzne podanie dań z ryżu, ryb i innych dodatków, które ma kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim sushi to dania ryżowe i makaronowe. To te produkty są bazą większości potraw kuchni japońskiej. Drugim ważnym składnikiem, który odróżnia sushi od innych potraw, jest surowa ryba, szczególnie łosoś. Innymi dodatkami które mogą w takiej potrawie występować są owoce morza, warzywa, grzyby oraz wodorosty nori. Używając tylko kilku składników, można stworzyć bardzo wyjątkowe danie o wspaniałym smaku. Dobrym uzupełnieniem każdego sushi jest ręcznie robiony sos sojowy. Można też połączyć je z chrzanem wasabi albo innymi tego typu produktami. Kuchnia japońska jest znana na całym świecie, ważnym jej aspektem jest spożywanie potraw japońskich za pomocą specjalnych pałeczek. Sztuki posługiwania się pałeczkami trzeba się nauczyć, jednak spożywanie potraw w ten sposób jest bardzo ciekawe i oryginalne.

Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które je bardzo często. Są jednak potrawy bardzo specyficzne, które wyróżniają się na tle innych potraw. Takie dania można zwykle znaleźć w ofercie kuchni japońskiej, której główną domeną jest sushi. To, że ta potrawa jest podawana na wiele różnych sposobów sprawia, że ma bardzo wielu amatorów. To co wyróżnia tą kuchnię, to jej podstawowe składniki, z których tworzy się japońskie dania. Podstawą każdego sushi jest dobrej jakości ryż, a także surowa ryba. Najpopularniejszą rybą którą używa się do tej potrawy, jest łosoś, odpowiednio przygotowany. Sushi podaje się w różnych formach, może ono być przygotowane ręcznie, ryż roluje się w dłoniach, układa się go na tacy i nakłada na niego kawałki ryby, grzybów czy warzyw. Często też roluje się ryż i kawałki ryb w płacie wodorostu nori, używając do tego maty bambusowej. Tak przygotowaną potrawę kroi się na kawałki i podaje na tacy. Można też sushi podać w formie sypkiej, wsypując ryż do miseczki a na górę nałożyć kawałki grzybów, tofu, ryb czy owoców morza. Sushi doskonale komponuje się z sosami ostrymi i intensywnymi w smaku. Sushi ma coraz więcej zwolenników, bo ma wyjątkowy smak i jest łatwe w przygotowaniu.

Ludzie cenią sobie wygodne rozwiązania, które ułatwiają im życie i dają wiele przyjemności. Nic więc dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się dania na wynos, które można sobie zamówić bez wychodzenia z domu. Wiele popularnych kuchni taką możliwość oferuje, jednak prym w tym wiedzie kuchnia japońska. Jej dania są dosyć proste, a jednak bardzo charakterystyczne, ponieważ głównym ich składnikiem jest ryż i surowa ryba. Najpopularniejszą potrawą kuchni japońskiej, którą również można zamówić na wynos, jest sushi. Potrawa ta ma kilka różnych wersji, każdy więc może sobie zamówić takie sushi, które będzie mu się wygodnie jadło i będzie mu z pewnością smakowało. Sushi jest dostarczane w specjalnych papierowych torebkach, a do nich dołączane są specjalne drewniane pałeczki. Danie to jest bardzo dobre, szczególnie jeśli poda się do niego odpowiedni sos. Najlepszą propozycją jest sos sojowy, albo specjalny chrzan wasabi, dosyć ostry i intensywny. Spożywając taką potrawę, warto popijać ją zieloną herbatą, która odpowiednio przepłucze kubki smakowe i pozwoli w pełni cieszyć się wysublimowanymi smakami takiej kuchni. Kuchnia japońska jest prosta, szczególnie jeśli chodzi o jej przygotowanie.

Kuchnia japońska ma coraz więcej amatorów, ponieważ jest to bardzo ciekawa i inspirująca kuchnia. Jest ona niezwykle charakterystyczna, bo jest jedyną kuchnią, która oferuje surowe ryby. Do kuchni japońskiej trzeba się samemu przekonać, jednak zwykle bywa tak, że jak ktoś ją raz wypróbuje, często będzie do niej wracać. W kuchni japońskiej, najbardziej popularną potrawą jest sushi. To specyficzna potrawa, jednak można wyróżnić kilka jej odmian. Odmiany sushi różnią się tym, jak sushi jest przygotowywane i podawane. Podstawową formą sushi jest Maki – Zushi. W tej wersji porcja ryżu i surowej ryby, czasami także zielonego ogórka, jest nakładana na płat wodorostu nori i wszystko razem jest zwijane. Do zwijania używa się specjalnej bambusowej maty, która to zadanie znacznie ułatwia. Po zwinięciu cały rulon tnie się na porcje i układa na talerzu. Drugą popularną formą sushi jest Nigiri – Zushi. W tej wersji ryż formuje się w dłoni na kształt paluszka lub owalu, potem przekłada się je na talerz i nakłada na nie rybę, bądź warzywa. Mniej popularną wersją sushi jest Chirashi – Zushi, w której ryż podawany jest w miseczce, a na niego nakłada się pokrojone warzywa, porcje surowych ryb, grzyby czy tofu.

Na świecie jest wiele różnych kultur, każda z nich może się poszczycić swoją jedyną i niepowtarzalną kuchnią. Bardzo popularna obecnie stała się kuchnia japońska, która jest niezwykle specyficzna. Kuchnię japońską można spróbować na wiele różnych sposobów. Można się wybrać do restauracji japońskiej, których z dnia na dzień jest coraz więcej w naszym kraju, można zamówić sobie danie kuchni japońskiej z dostawą do domu, albo samemu się pokusić przygotować jakieś danie w swoim domu. Wszystkie potrzebne składniki, można znaleźć w dużych sklepach, więc zadanie to nie powinno być dla nikogo kłopotliwe. Przede wszystkim trzeba kupić ryż. Warto zwrócić uwagę na jego jakość i w odpowiedni sposób go przygotować. Nie może on być zbyt sypki, ani zbyt kleisty. Następnym produktem jaki należy zakupić, są ryby. Mogą to być różne gatunki ryb, jednak nie powinno się zapominać o łososiu. Warto też kupić wodorosty, warzywa, grzyby, jajka i owoce morza. Ważne są także składniki na sosy do sushi, które również można samemu przygotować. Najczęściej je się je z sosem sojowym i chrzanem wasabi. Sushi je się pałeczkami albo rękami, jak komu wygodnie. Sposób przygotowania tej potrawy może być przeróżny, sushi można zwijać w ręce, na płatach wodorostów, albo w specjalnych formach.

Jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie, jest kuchnia japońska. Obecnie nie trzeba jechać aż do Japonii, by takiej kuchni spróbować. W naszych kraju powstało wiele restauracji gdzie serwuje się potrawy japońskie, często też oferują one dania na wynos. Kuchnia japońska stała się popularna dlatego, że jej potrawy można szybko przygotować i ma nie powtarzalny smak. Opiera się w głównej mierze na ryżu i różnych gatunkach ryb. Często ryby te podawane są w formie surowej, zwłaszcza w najpopularniejszej potrawie kuchni japońskiej, jaką jest sushi. Mimo, że danie to ma określony charakter, to jednak za każdym razem może wyglądać całkiem inaczej. Wszystko zależy od tego, z jakich elementów będzie się składać. Zwykle do stworzenia sushi używa się ryżu i surowej ryby, jednak można też do niego dodać różne gatunki grzybów, wodorosty, gotowane lub surowe warzywa i owoce morza. Sushi jest więc bardzo barwną potrawą, poszczególne elementy są układane w finezyjne kształty, przez co potrawa nabiera niepowtarzalnego charakteru. Jeżeli ktoś nigdy w życiu nie próbował sushi, powinien zrobić to chociaż raz. Być może stanie się ono jego ulubionym daniem kuchni japońskiej. Warto też pamiętać, że potrawy kuchni japońskiej, spożywa się głównie przy użyciu specjalnych pałeczek.

Jedzenie to coś, co nie tylko jest nam niezbędne do życia, ale także daje nam dużo przyjemności. Różnorodność potraw wywodzących się z kuchni całego świata sprawia, że możemy dzisiaj spróbować wszystkiego, na co tylko przyjdzie nam ochota. Co więcej możemy próbować różnych potraw, nie opuszczając swojego domu. Tak jest szczególnie w przypadku kuchni japońskiej, w której przygotowuje się również potrawy na wynos. Kuchnia japońska jest bardzo specyficzna, ponieważ jej podstawowym składnikiem jest ryż i ryby. Specyficzny jest także sposób spożywania potraw japońskich, ponieważ je się je specjalnymi, drewnianymi pałeczkami. Jeżeli danie składa się z zupy i ryżu, wówczas zupę wypija się bezpośrednio z miseczki, a pałeczkami zjada się ryż. Mimo, że początkowo pałeczki mogą sprawiać problemy przy jedzeniu, to jednak im więcej się próbuje, tym szybciej opanowuje się sztukę jedzenia pałeczkami. Zamawiając danie japońskie w restauracji, bardzo często ma się możliwość obserwowania kucharza podczas przygotowywania dla nas posiłku, ponieważ robi on to przy naszym stole. Jednym z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej, jest sushi. Ta potrawa bardzo efektownie się prezentuje, składa się z ryżu, oraz różnych gatunków ryb, często podawanych na surowo. Dodatkiem mogą być wodorosty, warzywa, grzyby i jajka.

Złożone rytuały przygotowywania i picia herbaty, kaiseki, czyli cała złożona sztuka podawania potraw, obejmująca kolejność w kilkudaniowym posiłku, ich wygląd, w którym każda potrawa i porcja to miniaturowe dzieło sztuki – japońska kultura kulinarna nie ma sobie równych. Jeśli mieliśmy poszukiwać istoty japońskiej kuchni, to mogłaby być nią właśnie staranność oraz celebracja każdego etapu – od zbierania składników, po moment, w którym potrawa pojawia się na stole. Japonia, w wielu sferach życia tradycyjna i niezwykle sformalizowana, jest taka również jeśli chodzi o jedzenie. Ale to jest właśnie powód, dla którego zachwycamy się pięknie przygotowanym sushi, pudełkami bento, niespotykanymi nigdzie indziej kompozycjami. Kuchnia japońska od początku do końca stawia na jakość. Składniki muszą być świeże, najwyższej jakości, jeśli marynowane, solone, czy w inny sposób obrabiane – to w odpowiednim czasie, warunkach, znaczenie ma nawet materiał i jakość naczyń i narzędzi. Na etapie przygotowywania Japończycy unikają nadmiaru, składniki są dobierane tak, by wszystkie smaki przenikały się i uzupełniały, przyprawy, zupełnie inne niż europejskie, mają je wydobywać, a nie tłumić. Na koniec sposób podania i sama kultura spożywania posiłków. Japońską kuchnię wyróżnia właśnie niesamowita staranności na każdym etapie.

Spożywane zazwyczaj jako przekąska, na obiad lub kolację sushi kojarzy się przede wszystkim z rybą i charakterystycznym smakiem wodorostów nori oraz marynowanych warzyw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spróbować potrawy w tej formie także na słodko. Wiele europejskich restauracji sushi serwuje nawet specjalne menu dziecięce, w którym w kształcie charakterystycznych rolek kryją się znane im smaki, jak banany, musy owocowe, masło orzechowe, ananasy, brzoskwinie, jabłka.
Sushi na słodko można przygotować, zastępując nori papierem ryżowym albo sojowym, dodatkowo może być wcześniej nasączony słodkim sosem owocowym, jak też zupełnie z niego rezygnując i zawijając sam ryż – taki sam jak do zwykłego sushi, musi być kleisty i odpowiednio zbity – z pokrojonymi w słupki owocami lub innymi dodatkami.
Na słodko podać można również bardziej klasyczne sushi, np. z grillowanym łososiem albo paluszkami surimi, dodając do niego miód, owoce, inne dodatki nadający słodki smak. Doskonale sprawdzi się w takiej wersji również zastąpienie ryby kurczakiem.
Sushi na słodko może być deserem w japońskiej restauracji, niebanalną przekąską na imprezę czy też przystępnym daniem dla dzieci, które nie są oswojone z orientalnymi smakami. Na pewno jest równie efektowne jak to tradycyjne.

Dragon roll to najbardziej widowiskowo się prezentująca na stole odmiana sushi. Jest ona właściwie wariacją na temat futomaki, czyli rolek sushi z kilku składników, ryżu i nori. Sushi dragon roll zazwyczaj zawiera jeszcze więcej rozmaitych składników – część z nich położona na górze rolki, ozdabiająca całą potrawę. Przygotowując ten typ sushi, tnąc rolkę na plastry układamy je obok siebie na desce, talerzu lub tacy i ozdabiamy w taki sposób, aby kompozycja przypominała grzbiet wijącego się smoka z azjatyckiej mitologii – stąd właśnie ta nazwa.
Przygotowując sushi dragon roll, układamy kilka wybranych składników wewnątrz rolki, zwijając futomaki lub uramaki. Na wierzchu układamy dodatkowo np. plastry wędzonej ryby, marynowanych warzyw, czy też awokado. Dodatkowo ozdabiamy np. kawiorem, sezamem, czy mniejszymi paseczkami marynowanych warzyw.
W ten sposób przygotowane danie prezentuje się naprawdę efektownie, warto więc przygotować je, jeżeli potrafimy, na imprezę, czy też zamówić, gdy wybieramy się grupą znajomych do japońskiej restauracji. Dragon roll z wieloma różnorodnymi składnikami z pewnością będzie bardzo sycącym daniem, które umili nam wieczorne spotkanie przy wspólnym stole.

W miarę jak coraz popularniejsze stają się egzotyczne kuchnie, poznajemy też coraz więcej składników i potrwa. Jeśli w dzieciństwie oglądaliście anime, pewnie marzyliście o tym, aby spróbować onigiri. Dzisiaj ta przekąska dostępna jest w każdym dużym mieście w miejscach, gdzie znajdują się różnego rodzaju lunch bary i budki z jedzeniem.
Onigiri, czyli kulki lub trójkąty z ryżu z nadzieniem, czasami dodatkowo owinięte wodorostami nori, to tradycyjna przekąska, którą dawniej chętnie zabierano jako prowiant na drogę, a dziś jest popularnym nie tylko w Japonii drugim śniadaniem. Tradycyjne farsze do onigiri były słone, gdyż to sposób na zakonserwowanie żywności. Kuchnia japońska i koreańska pozwala dodać do onigiri, zastępujących nasze kanapki, właściwie dowolny składnik. Popularne są z tuńczykiem, kurczakiem i innymi gatunkami mięsa, bardzo często marynowanymi w sosie teriyaki, z kimchi, czyli tradycyjnymi koreańskimi fermentowanymi warzywami, często z dodatkiem sezamu, warzyw. Można spotkać również onigiri na słodko, czy też miso – sfermentowanej soi, będącej podstawą najbardziej znanej japońskiej zupy, jak też np. marynowanym tofu. Onigiri mogą zawierać jeden lub więcej składników, tworząc niepowtarzalną mieszankę smaków.

Kuchnia japońska słynie ze starannie przygotowanych i ułożonych, przeważnie małych, ale niezwykle efektownych porcji. Samo podawanie posiłków Japończycy uczynili swego rodzaju sztuką. Wśród tradycyjnych potraw, jakie znajdziemy w japońskiej restauracji, nie zabranie również przystawek z tradycyjnych składników.
Najbardziej znaną chyba przystawką jest takoyaki, czyli ośmiornica w cieście, podawana niekiedy z sosem teriyaki. Podobnie wyglądają ika ring, czyli krążki z kalmara w cieście. Pod nazwą ebi w menu japońskich restauracji znajdziemy krewetki w panierce, które podane być mogą z różnymi sosami. Jako przystawka podawana jest także tempura, składająca się z owoców morza, ryb i warzyw zalanych ciastem naleśnikowym i smażonych w ten sposób. Bardzo często spotykanymi japońskimi przystawkami są kawałki opiekanego lub surowego tuńczyka podawane na glonach wakame, tatar z łososia czy też same marynowane wodorosty wakame. Do japońskich przystawek zaliczają się również pierożki gyoza z nadzieniem z kaczki, kurczaka, krewetek czy warzyw. Podobnie jak w innych kuchniach azjatyckich wykorzystywany jest również papier ryżowy, w którym smażone są warzywa. Nie brakuje w kuchni japońskiej marynat i sosów, nadających nawet małym przekąskom niezrównane smaki.