Restauracje sushi zdobyły ekspresowo serca Polaków. Wielu jednak nadal nie wie czego może się tam spodziewać, dlatego przed strachem nie zagląda do owych restauracji. Co możemy tak spotkać? Przede wszystkim rybę, która niemal tam króluje, a jej towarzyszem jest oczywiście ryż i sosy, które pełnią dodatek. Są to z pewnością inne smaki od tych, których jesteśmy nauczeni jeść od dzieciństwa. O ile rybę oczywiście jemy, ale nie tak przyrządzoną. Jeśli jednak już skusiliśmy się na odwiedzenie restauracji, lepiej wcześniej zapytać kelnera co poleca na sam początek, tak abyśmy nie zrazili się od razu do tego typu jedzenia. Jeśli się tego wstydzimy, jak również samego jedzenia, bo oczywiście jemy pałeczkami, nie widelcami czy palcami, to warto pomyśleć o zamówieniu do domu. Poczytać o samych potrawach możemy oczywiście w Internecie, gdzie z pewnością nie zabraknie postów na ten temat. Jeśli chodzi o lokalizacje to restauracje sushi mieszczą się właściwie tylko w większych miastach, lub na głównych ulicach. Wybierając jednak opcję internetową, wystarczy, że w wyszukiwarkę wpiszemy odpowiednie frazy, wraz z naszym miastem, tak aby wyszukało restauracje blisko naszego zamieszkania, aby był możliwy dojazd. Podsumowując, restauracje sushi w Polsce cały czas zdobywają swoich nowych klientów. My Polacy, mimo tego, że przyzwyczajeni do zupełnie innych potraw zaakceptowaliśmy te nowe smaki i coraz częściej odwiedzamy owe restauracje.

Wszystko co inne budzi w nas ciekawość. Od kilku lat można zjeść orientalne jedzenie w odpowiednich restauracjach. Dawniej można było spotkać restauracje chińskiego. Serwowały one dania całkowicie inne niż te, które sami robimy. Kto wtedy słyszał żeby jeść bambusa? Nie wszyscy wiedzieli co to jest, ale żeby to jeszcze brać do ust? Z biegiem czasu pogubiliśmy orientalne restaurację i to akurat bardzo dobre zjawisko. Teraz na topie jest kuchnia japońska. Można zjeść przeróżne dania rodem z Japonii. Najbardziej rozpoznawalne ze wszystkich dań to oczywiście sushi. Surowa ryba jest bardzo smaczna o ile przygotuje ją jakiś specjalista. Bardzo często bywa tak, że Polak nie przygotuje tak dobrego jedzenia kuchni japońskiej. Do tego trzeba mieć dryg i dokładnie wiedzieć, jakie proporcje dobrać. Nikogo nie powinno też dziwić zjadanie skorupiaków czy wodorostów. Japończycy uwielbiają jeść to co im natura przyniesie i są w przygotowaniu dań naprawdę bardzo dobrzy. Warto iść do takiej restauracji i posmakować jej specjałów.

Chińczycy i japończycy mają się bardzo dobrze i świat zaczyna się interesować ich kulturą. Zaczynamy przyglądać się co jedzą i jak jedzą. W naszym kraju można spotkać wiele orientalnych restauracji, które zachęcają zapachem już z daleka. Warto spróbować typowych dań chińskich, ale nie obawiajmy się, że dostaniemy psa czy szczura. Ten pierwszy to jedno z najdroższych dań jakie można spotkać i dostępny jest tylko w Chinach. W naszym kraju bardziej można spróbować bambusa czy ryż smażony z kurczakiem. Oczywiście większość tych dań to polskie chińskie jedzenie, a nie oryginalne. Jak widać chińska kuchnia jest wstanie dostosować się do naszych rodzimych standardów. Kuchnia japońska jest o wiele bardziej specyficzna. Nie zjemy w niej czegoś innego niż naprawdę jest serwowane w Japonii. To akurat dobra wiadomość, bo można spróbować słynnego sushi, albo sałatki z wodorostów. Takich atrakcji kulinarnych nigdzie nie znajdziemy, dlatego warto poszerzać sobie horyzonty kulinarne. Dobrze przyrządzone sushi będzie smakowało każdej osobie. Zwłaszcza, że jest bardzo duży wybór rodzajów sushi. Trzeba spróbować wszystkie żeby wiedzieć co będzie dla nas lepsze. Orientalna kuchnia jest pyszna i zdrowa.

Wybór restauracji, w której mamy zjeść dzisiaj obiad albo kolacje to nasza indywidualna sprawa, ale warto czasami eksperymentować i iść tam gdzie uczęszczają inni. Restauracji nawet w małych miastach jest bardzo dużo i nikt nie powiedział, że nie mogą one być lepsze od tych w dużych miastach. Restauracje powinny prowadzić osoby, które kochają to co robią, a nie chcą na tym tylko i wyłącznie zarobić pieniądze. Kto podejdzie do tego od tej strony ten nie ma co liczyć na klientów. Tam gdzie jest tylko chęć zysków tam bardzo szybko pojawiają się oszczędność. W telewizji bardzo często można zobaczyć do czego prowadzą oszczędności w restauracjach. Takie programy można oglądać nie tylko w naszej krajowej telewizji, ale również z zagranicznych. Widać, że podawane jest stare mięso, bo szkoda wydawać pieniędzy na coś świeżego. To samo dzieje się z warzywami, owocami, a nawet sosami. Jeśli ktoś nie traktuje restauracji jako pasji to nie ma co liczyć na to, że cokolwiek na tym interesie zarobi. Można się nie znać na prowadzeniu, ale można też się doszkolić i wtedy na pewno uda nam się osiągnąć zamierzone cele. Ludzie lubią chodzić do restauracji, bo chcą wreszcie zejść coś całkowicie innego niż to co mają na co dzień w domu.

Wybieranie odpowiednie dla nas restauracji jest nie tylko ciekawie, ale również ekscytujące. Warto zmieniać co jakiś czas restaurację na jakąś inną, bo można spróbować wszystkich dostępnych w naszym kraju kuchni. Z roku na rok przybywa różnorakich restauracji i to jest właśnie najciekawsze w tym wszystkim. Klienci przechodzą z jednej restauracji do drugiej, bo wiedzą, że w życiu trzeba spróbować wszystkiego. Na zachodzie bardzo często jest tak, że najważniejszy w kuchni jest jej szef. Jeśli szef nagle odchodzi i przechodzi do innej restauracji to ludzie bardzo szybko idą za nim. Nie ma się co dziwić klientom, bo chcą tylko i wyłącznie zjeść coś smacznego. Wydawać by się mogło, że jak jest tyle restauracji to jest bardzo duża konkurencja i na pewno jakość podawanych dań jest bardzo wysoka. Tutaj można się zdziwić, bo niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego w jaki sposób należy przygotowywać dania. Szef kuchni nie rządzi, bo najważniejszy głos ma właściciel. Tak nie można prowadzić restauracji bez względu na to czy będzie to kuchnia polska czy chińska. Klienta można zachęcić nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością podawanego jedzenia. Wtedy na pewno będzie nas odwiedzał znacznie częściej.

W każdej profesjonalnej restauracji powinno się znajdować dobrze ułożone i pisane menu. Tylko wtedy klient, który przychodzi do restauracji będzie wiedział co zmawia. Dokładny opis jest bardzo istotny. Bardzo często widzimy zagraniczne dania i nie wiem co to jest. Krotki opis naprawdę nie urąga takiej restauracji i można spokojnie go umieścić w karcie dań. Po za tym trzeba umieszczać informacje o wadze ryżu, ziemniaków czy mięsa. To informacja dla klienta że będzie to dużo jedzenia albo mało. To również informacja chociażby dla osób chorych na cukrzyce które wszystko sobie przeliczają na tak zwane wymienniki ile będą mogły zjeść. Wydawać by się mogło że na spokojnie każdy restaurator będzie wstanie sporządzić odpowiednie menu ale to nie do końca tak jest. Przede wszystkim dlatego że takie osoby się do tego nie przykładają. Idziemy do restauracji, a tam menu wygląda jak książka telefoniczna. Dziesiątki różnych pozycji które są totalnie bezsensowne i niepotrzebne. Jeśli w restauracji jest sto rodzajów dań to mamy pewność że większość z nich będzie mrożona i nieświeża. Nie da się mieć wszystkiego na raz. Warto opracować jednostronicowe menu ale takie które jest konkretne, a wtedy restauracja będzie miała bardzo dużo klientów.

Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego. Posiada niesamowicie ostry zapach, ale i kwaśny smak. Ocet powstaje dzięki fermentacji octowej alkoholi. Jeśli używamy go w małych ilościach to nasz apetyt jest pobudzony, natomiast w wielkich ilościach może nam bardzo zaszkodzić. Ocet był ceniony już w czasach starożytnych, ponieważ posiada właściwości konserwujące. Octu często używa się jako składnika do czyszczenia różnego rodzaju zabrudzeń. Dzięki octu można zrobić majonez, sos vinegrette, a także musztardę. Najbardziej popularnym jest ocet spirytusowy. Dużo większe wykorzystanie w kuchni mają octy winne, które uzyskuje się w trakcie fermentowania wina. Zwykle są one koloru białego, bądź czerwonego. Tutaj szczególnie wyróżniającym się jest ocet balsamiczny. Na pochwałę może zasłużyć ocet balsamiczny o nazwie Aceto Balsamico Tradizionale di Modena. W japońskiej kuchni można spotkać często ocet ryżowy- ponieważ jest on słodki, no i o bardzo przyjemnym aromacie. My sami mamy możliwość zrobienia octu jabłkowego.

Czosnek to niewątpliwie niezwykle aromatyczne warzywo, które dodaje się do wielu dań. Najbardziej charakterystyczny jest w potrawach śródziemnomorskich. Przez ostatnie lata czosnek jednak stał się tak bardzo atrakcyjny, że dodaje się go także w kuchni polskiej. Czosnek zwykle pojawia się w daniach tunezyjskich, francuskich, włoskich., tureckich, indyjskich, tajskich, koreańskich. W kuchni polskiej czosnek stosuje się jako aromat do pieczonego mięsa, ale pojawia się też w zupach, czy kiszonkach. Nie wszyscy oczywiście lubią siekać czosnek- więc alternatywą będzie zakupienie czosnku sproszkowanego, czyli suszonego. Posiada dzięki temu wszystkie swoje atuty smakowe, jak i zapachowe. Aby czosnek działał leczniczo to warto jest zrezygnować z wrzucania go na rozgrzany tłuszcz, gdyż traci swoją „moc leczniczą”. Czosnek stał się także wspaniałym dodatkiem do wielu sosów, czy dipów. W prosty sposób można przyrządzić sos czosnkowy, czy dip czosnkowy. Warto jest skorzystać z takich rozwiązań.

Herbata jest równie popularna jak kawa. W naszym kraju trudno znaleźć dom, którym nie gościłaby jako gość priorytetowy, uznawany o każdej porze dnia. Mamy wiele rodzajów herbat, te najbardziej wyszukane cechuje naprawdę niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Za najzdrowszą uznawana jest herbata zielona, ma ona właściwości oczyszczające organizm, poprawia metabolizm, i wpływa korzystnie na cerę oraz włosy. Najdelikatniejsza zdaje się być herbata biała, a ta, która posiada najmniej pozytywnych opinii to herbata powszechna czarna. Typowo zdrowotną herbatą jest jednak Yerba Mate. Jest wyjątkowo odżywcza, przeciwieństwie do niektórych herbat smakuje wspaniale pod każdą postacią, pobudza i oczyszcza organizm. Na szczególne uznanie zasługują herbaty owocowe, stworzone z mieszanek owoców. Nadają się idealnie dla małych dzieci, są zdrowsze niż tradycyjna czarna herbata, której dzieci właściwie nie powinny pić w ogóle. Herbaty owocowe mogą przynieść ukojenie w zimowe wieczory np. malinowa, która rozgrzewa, działa przeciw przeziębieniu. Herbata z żurawiną wpływa korzystnie na nasz układ moczowy, tak więc mając problemy pęcherzem warto zasięgnąć po taką herbatę. Dobra herbata to dużo korzyści, relaks i bogactwo smaku.

Papryczka chili jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Praktycznie można ją dodawać do każdej potrawy. Pochodzi ona z Ameryki Środkowej. Oczywiście papryczka chili ma całe mnóstwo odmian- warto dodać, że nie wszystkie są tak samo ostre. Bardzo delikatną odmianą papryczki chili jest „Sweet Banana”. Co ciekawe najbardziej ostre są te wyjątkowo spiczaste i małe papryczki chili. Najbardziej delikatnymi ze wszystkich papryczek są koloru żółtego. Zwykle dodaje się papryczki nie z właściwości leczniczych, a walorów smakowych- potrafią dodać smaku i aromatu każdej potrawie. Pod względem zdrowotnym papryczki chili poprawiają przemianę materii, a tym samym są odpowiedzialne za zahamowanie apetytu. Chili dominuje praktycznie w każdej kuchni- w Indiach ludzie zajadają się nią do takiego stopnia, że wykorzystuje się całą garść takiej papryczki. Polakom z pewnością trudno jest to sobie wyobrazić, ale chili uważana jest za smakowitą przekąskę. W Europie papryczka chili króluje na Węgrzech.

Kuchnia japońska to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie, która opiera się głównie na tym, co znajduje się w wodzie. Japończycy to naród, który wykorzystuje do perfekcji to co ma obok siebie i stara się nic nie marnować. My Polacy niestety nie jesteśmy aż tak skrupulatni i jakoś dziwnie patrzymy na ich kuchnie. Tak naprawdę trzeba iść do japońskiej restauracji żeby się przekonać jak dobre jedzenie tam serwują. Może nam się to źle kojarzyć, ale żeby mieć pewność czy nam to nie smakuje trzeba tego spróbować. Większość osób szybko zmienia zdanie, bo ich kuchnia jest naprawdę smaczna, zatem pora żeby ją spróbować i się samemu przekonać. Na pewno numerem jeden na całym świecie pod względem kuchni japońskiej będzie sushi. To coś co kojarzą wszyscy, ale niektórym wydaje się że to surowa ryba podana w odpowiedni sposób. Oczywiście jest tam też surowa ryba, ale może być gotowana czy grillowana, a zatem jest to bardzo urozmaicona potrawa.  Japończycy lubią robić sałatki z wodorostów i wszystkiego, co znajdą w wodzie. Robią to w taki sposób, że na pewno będzie nam taka kuchnia smakowała. Trzeba udać się do japońskiej restauracji żeby się samemu na własnej skórze i na własnych kubkach smakowych przekonać jak to smakuje.

Domowe potrawy bywają najczęściej bardziej pożywne i zdrowsze niż te, które kupujemy na mieście. Jeżeli zostajemy zaproszeni na przyjęcie na pewno spodziewamy się dobrze zjeść. Kiedy jednak zostajemy poinformowani, że zostajemy zaproszeni na kuchnię japońską, gdzie główną atrakcja menu będzie sushi, zastanawiamy się czy będzie nam ono smakować. Może się również zdarzyć, że jest to nasza ulubiona potrawa i chętnie przyjdziemy i skosztujemy takiego domowego sushi. Zanim zdecydujemy się na organizację przyjęcia musimy się zastanowić, jaki rodzaj sushi przygotować. Mamy do wyboru wiele rodzajów, jak na przykład nigiri-sushi, chirashi-zushi czy maki-zushi. Wszystkie te odmiany różnią się jedynie formą ich przygotowania oraz sposobem podania. Musimy się również zastanowić, czy lepiej, żeby na stole zagościły ryby, warzywa czy też owoce morza. Na pewno już znacznie wcześniej musimy zaopatrzyć się we wszystkie produkty. Jest wiele sklepów które zajmują się sprzedażą ryb, alg morskich czy też sosu sojowego. Jeżeli nigdy nie przygotowywaliśmy samodzielnie sushi, najlepszym rozwiązaniem będzie na kilka dni przed przyjęciem popróbować wykonanie potraw. Nie łatwo jest zawinąć prasowanymi algami morskimi kawałek owocu morza razem z ryżem, i uformować z nich pięknie wyglądający wałeczek.

Każdy, kto interesuje się Japonią, widział zapewne niezwykłe smaki i kolory wafli u nas występujące po prostu w wersji czekoladowej – o smaku herbaty, migdałów, owoców, wasabi, syropu klonowego, ziemniaków, fasolki azuki, W przygotowywaniu słodyczy japońska kuchnia sięga często po składniki, które nie przyszłyby nam do głowy – na przykład z fasolki azuki przygotowuje się słodką pastę, która bywa wykorzystywana jako nadzienie, krem, czy też fasolki w całości oblewane słodkim syropem. W wielu przepisach na japońskie słodycze wykorzystuję się również herbatę matcha – to rodzaj zielonej herbaty, dzięki specjalnym metodom uprawy krzewów słodszy niż inne odmiany, sprzedawany w formie proszku.
Tradycyjne japońskie słodycze, podobnie jak wytrawne potrawy tejże kuchni, są staranne formowane i układane, dzięki czemu przypominają wręcz małe dzieła sztuki. Podawane są w niewielkich porcjach, które zachwycają pięknym wyglądem. Tradycyjne słodycze zachwycają niesamowitymi kolorami uzyskanymi nie za sprawą barwników, ale za sprawą wspomnianej już matchy, azuki czy też naturalnych barwników owocowych. Charakterystyczne są tez dostępne w sklepach kolorowe praliny, paluszki oblewane polewami na bazie ciemnej i białej czekolady oraz miniaturowe tarty.

Jako kraj wyspiarski, gdzie przez wieki znaczna część ludzi trudniła się hodowlą ryb, Japonia ma związane z nimi bogate tradycje kulinarne. Dostęp do świeżych, bogatych w składniki odżywcze morskich ryb ukształtował tradycyjną japońską kuchnię, w której ważna jest jakość składników i staranny ich wybór do przygotowywanych potrwa. Bliskość morza to także dostęp do wodorostów, wykorzystywanych do rolowania sushi, ale też jako składnik zup czy dań z makaronem. Tradycyjnie niemal każdy posiłek zawiera ryż – być może dzięki temu, że jest tak sycący, Japończycy nie przejadają się, spożywają porcje pięknie podane i małe, a pomimo to wystarczające, aby nie być głodnym i dostarczyć wszystkich potrzebnych składników. Wykorzystywane są chętnie również warzywa świeże i marynowane, w formie kiszonek jak zapożyczona z Korei kapusta kimchi, bogata w białko i cenne składniki mineralne fasola adzuki oraz soja, spożywana najczęściej w formie tofu lub sosu dodawanego do wielu potraw. Kuchnia japońska dostarcza w jedzeniu cennych składników przy niskiej zawartości cholesterolu i skromnych wielkościach porcji – prawdopodobnie właśnie dlatego Japończycy należą do najzdrowszych i najszczuplejszych narodów na świecie.

Kuchnia japońska słynie z niezwykle efektownego podawania potraw. Nie inaczej rzecz ma się z tradycyjnym lunchem czy gotowym posiłkiem na wynos, czyli bento. Ze względu na swoje walory estetyczne, także i ten rodzaj jedzenia, podobnie jak sushi, rozprzestrzenił się z Japonii na cały świat, znajdując swoich zwolenników.
Bento to gotowy posiłek w specjalnym pudełku, zazwyczaj z przegródkami, gdzie umieszcza się osobno ryż, rybę lub mięso, warzywa albo pikle. Można w ten sposób zapakować do pracy czy szkoły nawet sushi albo pięknie uformowane i ozdobione kanapki. Dzisiaj bento znajdziemy coraz częściej jako opcję na wynos w japońskich restauracjach, a także specjalizującym się w nim food truckach. Możemy też przygotować je sami. Tak zaaranżowany posiłek, cieszący oczy jeszcze przez zjedzeniem, będzie wspaniałym rozwiązaniem dla osób na diecie, zabierających gotowe jedzenie do pracy, jak i dla dzieci, które niechętnie zjadają drugiej śniadania. Składniki bento możemy formować w ruloniki i kulki, wycinać fantazyjne kształty kanapek czy plastrów warzyw. Kiedy starannie wybieramy składniki posiłku, przygotowanie go w tak estetycznej oprawie wcale nie zajmuje o wiele więcej czasu, a na pewno warte jest wysiłku.

Poza sushi, które stanowi idealną przekąskę na każdą okazję, kuchnia japońska to także inne dania, które znajdziemy w serwujących potrawy z tego zakątka świata restauracjach.
Wart spróbowania jest ramen. Cała potrawa swoją nazwę zawdzięcza rodzajowi pszennego makaronu, jaki jest do niej użyty. Ramen to rodzaj bulionu z dużą ilością makaronu i dodatków – może być podawany z warzywami, różnymi rodzajami mięs albo krewetkami i owocami morza. Do jedzenia dostaniemy pałeczki do wyławiania składników oraz łyżkę do picia bulionu i ułatwiania sobie nakładania.
Inne charakterystyczne danie kuchni japońskiej popularne na Zachodzie to kurczak w sosie teriyaki. W ten sposób przygotowywane są też inne mięsa, a w Japonii częściej ryby. Sos robi się z połączenia sosu sojowego, miodu, cukru i słodkiego sake, tworzy na potrawach błyszczącą, gęstą powłokę marynaty. Wykorzystywany bywa również do maczania w nim przystawek – smażonego i grillowanego tofu, krążków kalmarów, itp.
Innym daniem właściwie wywodzącym się bardziej z Chin, ale popularnym w całej Azji są pierożki gyoza – gotowane, najczęściej w kształcie sakiewek, wypełnione mogą być różnym farszem, najczęściej wybierana jest kaczka, popularna w azjatyckich kuchniach tradycyjnych.

Przygotowanie własnej roboty sushi to świetny pomysł na efektowną przekąskę na imprezę. Można też, dzięki temu, że jest to danie lekkie, a jednocześnie sycące i pożywne, jeść je na każdy posiłek, gdy tylko mamy ochotę. Czego potrzebujesz, aby przygotować w domu japońską ucztę?
1. Specjalny ryż do sushi oraz ocet ryżowy, który należy użyć do nasączenia ugotowanego ryżu.
2. Nori – dostaniesz je dziś w praktycznie każdym większym markecie.
2. Składniki do wypełnienia rolek – tutaj możesz dać się ponieść wyobraźni i wykorzystać zarówno tradycyjnie używane ryby, paluszki krabowe i krewetki, jak i mięso drobiowe. Dodaj też pokrojone w cienkie paski warzywa wedle uznania – najczęściej wykorzystywany jest surowy ogórek.
3. Mata bambusowa do zwijania sushi – często dostępna w zestawach z nori, octem i ryżem,
4. Ostry nóż bez ząbków – tylko takim precyzyjnie pokroisz rolki sushi nie odkształcając ich.
5. Dodatki – marynowany imbir, wasabi – dostępny w tubce, słoiczku albo w proszku do rozrobienia wodą, sos sojowy.
5. Małe miseczki na sos sojowy, by każda osoba przy stole miała osobną.
6 Pałeczki – nauczenie się jeść nimi nie jest wbrew pozorom trudne, a to rzeczywiście najwygodniejszy możliwy sposób jedzenia sushi.

Od odpowiedniego gatunku i sposobu przyrządzenia ryżu zależy to, czy uda nam się zrobić sushi – czy rolki będą trzymały kształt, czy pokroimy je równo na kawałki, czy składniki będą trzymać się razem podczas jedzenia pałeczkami.
Ważne jest, aby wybrać specjalny ryż do sushi. Ma on odpowiednią kleistość i krótkie ziarenka, które wygodnie się układają i kroją. Przed ugotowaniem ryż należy kilkukrotnie wypłukać, aż woda będzie przeźroczysta – pozbywamy się w ten sposób mączki, która powstaje, kiedy ziarenka ocierają się o siebie w paczce podczas transportu. Do ugotowania ryżu do sushi używamy mniej wody niż do innych dań i odmian – w proporcjach około 1:1. 2 ryżu i wody. Gotować należy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając na początku. Kiedy cała woda zostanie wchłonięta pozostawiamy ryż do ostygnięcia – japońscy kucharze używają drewnianych naczyń. W tym czasie dodać do niego należy sos przygotowany z octu ryżowego – około 7 łyżek na pół kilograma, paru łyżek cukru oraz szczypty soli. Po wymieszaniu zostawiamy ryż z sosem do ostygnięcia – za ciepły będzie przeszkadzał w formowaniu, nori mogłoby się podrzeć lub stać miękkie i gumowate, wtedy trudniej będzie pokroić gotowe rolki na mniejsze kawałki.

Tradycyjne sushi składało się z ryżu i sfermentowanej ryby. Dzisiaj najpopularniejsze jego rodzaje wykorzystują także nori – wodorosty w prasowanych arkuszach, w które zawija się rolki – ryby surowe, grillowane i wędzone, owoce morza oraz rozmaite warzywa i inne dodatki. Wiele z nich marynowanych jest tradycyjnymi sposobami. W japońskim przysmaku znaleźć możemy paski marynowanej tykwy, dyni, a nawet marchwi. Popularnie w zachodnich japońskich restauracjach i wykorzystywane do przyrządzania sushi samodzielnie w domu składniki to pokrojony w słupki ogórek oraz awokado. Często rozłożony na nori ryż przed układaniem składników smaruje się majonezem lub białym serkiem – zwłaszcza rolki maki z kilkoma składnikami są wtedy wygodniejsze do jedzenia. Często do przyrządzania japońskiego przysmaku wykorzystywany jest też czarny i biały sezam. Można dodać go podobnie jak majonez pod składniki przed zrolowaniem albo posypać na wierzchu zwijane ryżem na wierzch uramaki.
Dzisiaj sushi popularne jest na całym świecie i chętnie korzysta z niego kuchnia fusion, łącząca nietypowe składniki i różne tradycje. Nie dziwi więc już sushi z kaczką lub kurczakiem zamiast ryby albo paluszków krabowych – z powodzeniem możemy przygotować takie samodzielnie, ale znajduje się też w menu wielu restauracji.

Obok najpopularniejszych i lubianych na całym świecie maki i nigiri, w Japonii i poza nią skosztować można także wielu innych rodzajów sushi.
Temaki oraz guinkan sushi świetnie nadają się na imprezowe przekąski, także dla osób, które niezbyt wprawnie posługują się pałeczkami do jedzenia – łatwo bowiem obejść się bez nich. Temaki ma postać ręcznie zwijanego różka z nori wypełnionego ryżem i dodatkami. Gungan z kolei kształtem przypomina łódeczkę – kulkę ryżu zawija się w nori, na wierzch kładąc nadzienie. Oprócz ryb, owoców morza i warzyw w tych rodzajach sushi sprawdzi się także kawior, możemy więc spotkać takie odmiany.
Najbliższe pierwszemu tradycyjnemu sushi jest oshi, czyli sushi prasowane, składające się z ryżu oraz plastrów ryby. Jego odmianę stanowi hako sushi, które przygotowuje się formując w drewnianym pudełku.
Jest także odmiana smażona – inari sushi, w którym ryż i pozostałe składniki zamknięte są w kieszonce z tofu i smażone w głębokim oleju. Inna rzadka odmiana to fermentowane nare sushi – bardzo rzadki przysmak, wciąż ceniony w Japonii. Odmiany takie jak fukusa, chakin i tamagoyaki oprócz typowych składników składają się z uformowanego w różne kształty ciasta – rodzaju cienkiego japońskiego omletu.

W menu restauracji serwujących kuchnię japońską znajdziemy kilka typów sushi, zawierających różne składniki. Najpopularniejszy rodzaj to maki sushi, składające się z arkusza wodorostów nori, ryżu oraz składników wypełniających rolkę.
Hosomaki to wąskie, najczęściej zawierające tylko jeden składnik sushi, którego rolka krojona jest na sześć kawałków. Mogą mieć też różne nazwy zależnie od zastosowanych składników, np. tekkamaki z tuńczykiem albo kappamaki z ogórkiem. Futomaki to grubsze rolki, do których wypełnienia używa się kilku różnych składników, np. ryby z marynowanymi warzywami, awokado, itp. Futomaki kroi się na osiem kawałków, aby były one wygodniejsze do zjedzenia na raz. Jego odmianą jest uramaki, nazywane również California roll – jest to sushi odwrócone, w którym rybę układa się od strony nori i zwija tak, aby ryż był na wierzchu Na koniec można je posypać sezamem.
Równie popularne co maki jest nigiri składające się z ręcznie uformowanego wałka ryżu z położonym na wierzchu kawałkiem ryby, krewetką czy kawałkiem warzywa. Niekiedy dodatkowo wykorzystywany jest też pasek nori, aby przytrzymywać składniki razem. Nigiri często wykorzystywane są jako przystawka albo lekka przekąska.

Restauracje z japońską kuchnią oferują sushi z różnymi dodatkami, także przygotowując je sami w domu mamy coraz większy wybór dostępnych składników.
Ryby, które najlepiej sprawdzą się w tym daniu i smakować będą każdemu, to łosoś u tuńczyk. Obydwie, jeżeli uda nam się kupić naprawdę świeże, mogą spokojnie być spożywanie na surowo, tak jak w najbardziej tradycyjnych odmianach japońskiego przysmaku. Można też wybrać łososia wędzonego, który świrnie będzie się komponował z ryżem, nori, sosem sojowym zarówno solo, jak i z innymi dodatkami. Możemy też przysmażyć go na patelni grillowej lub w opiekaczu – podobnie postąpimy z tuńczykiem. Do przygotowania sushi wykorzystuje się również węgorza oraz rybę maślaną, Tak naprawdę możemy jednak użyć, czego tylko chcemy, byle konsystencja była dość zwarta dla pokrojenia w paski, ułożenia na pokrytym ryżem arkuszu nori i zwijania.
Bardzo łatwo przygotować sushi wykorzystując paluszki surimi – te, które najczęściej dostaniemy w sklepach są mieszanką mięsa krabów i ryb – jak też krewetki, które najlepiej sprawdzą się w nigiri – rodzaju sushi, gdzie ryba albo inny składnik umieszczany jest na wierzchu na ryżu, nie wykorzystuje się natomiast wodorostów nori.

Każdy amator dobrego jedzenia, musi chociaż raz spróbować kuchni japońskiej. To kuchnia która mocno się wyróżnia na tle innych kuchni światowych. Restauracji z kuchnią japońską w Polsce jest coraz więcej, bo z dnia na dzień staje się ona coraz bardziej popularna. Kuchnia japońska to głównie potrawy oparte na ryżu i makaronie, używa się tych składników w większości dań. Innym specyficznym składnikiem kuchni japońskiej są ryby, ale podawane na surowo. Najczęściej wykorzystuje się łososia, ale mogą to też być inne ryby morskie. Dużą popularnością cieszy się sushi, które jest domeną tej kuchni. Wyróżnia je sposób jego podania, bo i wyglądem i smakiem różni się mocno od innych potraw. Sushi to przede wszystkim ryż i owoce morza. Może być podane na wiele różnych sposobów, dlatego jest popisowym daniem każdej imprezy. Podaje się go na odpowiednio dużym i długim talerzu, na którym będzie odpowiednio się prezentować. Może być podane w formie małych koreczków, stworzonych z ryżu, surowej ryby i wodorostów, lub jako małe kuleczki ryżowe uformowane w ręce i przykryte warzywami i innymi składnikami. Kuchnia japońska jest ciekawą kuchnią, która inspiruje najlepszych kucharzy na świecie. Warto więc się jej bliżej przyjrzeć.

Wiele osób organizuje w swoim domu, różnego typu imprezy i uroczystości. Podstawą takich imprez, jest zorganizowanie poczęstunku dla wszystkich gości. Poza ciastem i innymi deserami, bardzo ważną kwestią są przystawki i ciepła kolacja. Jeśli nie ma się pomysłu na przygotowanie takiego poczęstunku, warto zerknąć do książki kucharskiej opierającej się na kuchni japońskiej. To bardzo wyjątkowa kuchnia, która szczyci się aromatycznymi zupami i oryginalnymi przystawkami. Jej głównym daniem jest sushi, które przygotowane w wielu wariantach może być punktem centralnym całej imprezy. Nie jednego zaskoczy stół zastawiony różnymi odmianami sushi, bo to danie ma bardzo reprezentacyjny charakter. Sushi przygotowuje się z ryżu i surowych ryb. Dodać do nich można owoce morza, wodorosty nori, czy też grzyby. Sushi może być podane w formie koreczków, zawiniętych w wodorosty, małych pulpecików ryżowych, przykrytych kawałkami owoców morza i warzyw, lub na sypko, w miseczkach, z różnymi dodatkami. Trzeba też pamiętać, że jeśli przygotowuje się sushi na imprezę, to nie może na stole zabraknąć różnorodnych sosów, które wzmocnią smak tych potraw. Jak widać kuchnia japońska idealnie nadaje się na każdą imprezę, goście z pewnością docenią taki oryginalny poczęstunek.

Smaczny posiłek ma wpływ na wiele rzeczy. Po spożyciu smakowitej potrawy, każdemu poprawia się humor. Człowiek czuje się zrelaksowany i najedzony, wiążą się z tym same przyjemne odczucia. Nic więc dziwnego, że ludzie lubią próbować nowe smaki różnych kuchni, odwiedzają więc restauracje które oferują potrawy z całego świata. Na uwagę zwłaszcza zasługuje kuchnia japońska, która w naszym kraju robi się coraz bardziej popularna. To kuchnia którą nie łatwo zapomnieć, ponieważ oferuje bardzo specyficzne dania, odróżniające je od innych potraw. Kuchnia japońska bazuje na kilku podstawowych składnikach, znajdziemy je w większości dań japońskich. Do nich należą ryż, makaron, wodorosty nori, surowe ryby, w tym głównie łosoś, grzyby i owoce morza. Kuchnia japońska to bardzo aromatyczne zupy, które pije się prosto z miseczki nie używając do tego łyżki, to zielona herbata, która przepłukuje kubki smakowe i przygotowuje je na nowe smaki, a także wiele potraw ryżowych i makaronowych, podanych w ciekawy sposób. Najpopularniejszą potrawą tej kuchni jest sushi, które podaje się na kilka sposobów. Jednak można śmiało stwierdzić, że każdy rodzaj sushi jest wyjątkowy i bardzo oryginalnie się prezentuje.