Każdy amator dobrego jedzenia, musi chociaż raz spróbować kuchni japońskiej. To kuchnia która mocno się wyróżnia na tle innych kuchni światowych. Restauracji z kuchnią japońską w Polsce jest coraz więcej, bo z dnia na dzień staje się ona coraz bardziej popularna. Kuchnia japońska to głównie potrawy oparte na ryżu i makaronie, używa się tych składników w większości dań. Innym specyficznym składnikiem kuchni japońskiej są ryby, ale podawane na surowo. Najczęściej wykorzystuje się łososia, ale mogą to też być inne ryby morskie. Dużą popularnością cieszy się sushi, które jest domeną tej kuchni. Wyróżnia je sposób jego podania, bo i wyglądem i smakiem różni się mocno od innych potraw. Sushi to przede wszystkim ryż i owoce morza. Może być podane na wiele różnych sposobów, dlatego jest popisowym daniem każdej imprezy. Podaje się go na odpowiednio dużym i długim talerzu, na którym będzie odpowiednio się prezentować. Może być podane w formie małych koreczków, stworzonych z ryżu, surowej ryby i wodorostów, lub jako małe kuleczki ryżowe uformowane w ręce i przykryte warzywami i innymi składnikami. Kuchnia japońska jest ciekawą kuchnią, która inspiruje najlepszych kucharzy na świecie. Warto więc się jej bliżej przyjrzeć.

Wiele osób organizuje w swoim domu, różnego typu imprezy i uroczystości. Podstawą takich imprez, jest zorganizowanie poczęstunku dla wszystkich gości. Poza ciastem i innymi deserami, bardzo ważną kwestią są przystawki i ciepła kolacja. Jeśli nie ma się pomysłu na przygotowanie takiego poczęstunku, warto zerknąć do książki kucharskiej opierającej się na kuchni japońskiej. To bardzo wyjątkowa kuchnia, która szczyci się aromatycznymi zupami i oryginalnymi przystawkami. Jej głównym daniem jest sushi, które przygotowane w wielu wariantach może być punktem centralnym całej imprezy. Nie jednego zaskoczy stół zastawiony różnymi odmianami sushi, bo to danie ma bardzo reprezentacyjny charakter. Sushi przygotowuje się z ryżu i surowych ryb. Dodać do nich można owoce morza, wodorosty nori, czy też grzyby. Sushi może być podane w formie koreczków, zawiniętych w wodorosty, małych pulpecików ryżowych, przykrytych kawałkami owoców morza i warzyw, lub na sypko, w miseczkach, z różnymi dodatkami. Trzeba też pamiętać, że jeśli przygotowuje się sushi na imprezę, to nie może na stole zabraknąć różnorodnych sosów, które wzmocnią smak tych potraw. Jak widać kuchnia japońska idealnie nadaje się na każdą imprezę, goście z pewnością docenią taki oryginalny poczęstunek.

Smaczny posiłek ma wpływ na wiele rzeczy. Po spożyciu smakowitej potrawy, każdemu poprawia się humor. Człowiek czuje się zrelaksowany i najedzony, wiążą się z tym same przyjemne odczucia. Nic więc dziwnego, że ludzie lubią próbować nowe smaki różnych kuchni, odwiedzają więc restauracje które oferują potrawy z całego świata. Na uwagę zwłaszcza zasługuje kuchnia japońska, która w naszym kraju robi się coraz bardziej popularna. To kuchnia którą nie łatwo zapomnieć, ponieważ oferuje bardzo specyficzne dania, odróżniające je od innych potraw. Kuchnia japońska bazuje na kilku podstawowych składnikach, znajdziemy je w większości dań japońskich. Do nich należą ryż, makaron, wodorosty nori, surowe ryby, w tym głównie łosoś, grzyby i owoce morza. Kuchnia japońska to bardzo aromatyczne zupy, które pije się prosto z miseczki nie używając do tego łyżki, to zielona herbata, która przepłukuje kubki smakowe i przygotowuje je na nowe smaki, a także wiele potraw ryżowych i makaronowych, podanych w ciekawy sposób. Najpopularniejszą potrawą tej kuchni jest sushi, które podaje się na kilka sposobów. Jednak można śmiało stwierdzić, że każdy rodzaj sushi jest wyjątkowy i bardzo oryginalnie się prezentuje.

Warto poszerzać swoje horyzonty i poznawać nowe smaki światowych kuchni. Wiele do zaoferowania ma na pewno kuchnia japońska, która specjalizuje się w rybach i daniach wegetariańskich. Jej czołową potrawą jest sushi, które jest specyficznym i mocno oryginalnym daniem. Sushi to tak nie do końca jedna potrawa, to specyficzne podanie dań z ryżu, ryb i innych dodatków, które ma kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim sushi to dania ryżowe i makaronowe. To te produkty są bazą większości potraw kuchni japońskiej. Drugim ważnym składnikiem, który odróżnia sushi od innych potraw, jest surowa ryba, szczególnie łosoś. Innymi dodatkami które mogą w takiej potrawie występować są owoce morza, warzywa, grzyby oraz wodorosty nori. Używając tylko kilku składników, można stworzyć bardzo wyjątkowe danie o wspaniałym smaku. Dobrym uzupełnieniem każdego sushi jest ręcznie robiony sos sojowy. Można też połączyć je z chrzanem wasabi albo innymi tego typu produktami. Kuchnia japońska jest znana na całym świecie, ważnym jej aspektem jest spożywanie potraw japońskich za pomocą specjalnych pałeczek. Sztuki posługiwania się pałeczkami trzeba się nauczyć, jednak spożywanie potraw w ten sposób jest bardzo ciekawe i oryginalne.

Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, które je bardzo często. Są jednak potrawy bardzo specyficzne, które wyróżniają się na tle innych potraw. Takie dania można zwykle znaleźć w ofercie kuchni japońskiej, której główną domeną jest sushi. To, że ta potrawa jest podawana na wiele różnych sposobów sprawia, że ma bardzo wielu amatorów. To co wyróżnia tą kuchnię, to jej podstawowe składniki, z których tworzy się japońskie dania. Podstawą każdego sushi jest dobrej jakości ryż, a także surowa ryba. Najpopularniejszą rybą którą używa się do tej potrawy, jest łosoś, odpowiednio przygotowany. Sushi podaje się w różnych formach, może ono być przygotowane ręcznie, ryż roluje się w dłoniach, układa się go na tacy i nakłada na niego kawałki ryby, grzybów czy warzyw. Często też roluje się ryż i kawałki ryb w płacie wodorostu nori, używając do tego maty bambusowej. Tak przygotowaną potrawę kroi się na kawałki i podaje na tacy. Można też sushi podać w formie sypkiej, wsypując ryż do miseczki a na górę nałożyć kawałki grzybów, tofu, ryb czy owoców morza. Sushi doskonale komponuje się z sosami ostrymi i intensywnymi w smaku. Sushi ma coraz więcej zwolenników, bo ma wyjątkowy smak i jest łatwe w przygotowaniu.

Ludzie cenią sobie wygodne rozwiązania, które ułatwiają im życie i dają wiele przyjemności. Nic więc dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się dania na wynos, które można sobie zamówić bez wychodzenia z domu. Wiele popularnych kuchni taką możliwość oferuje, jednak prym w tym wiedzie kuchnia japońska. Jej dania są dosyć proste, a jednak bardzo charakterystyczne, ponieważ głównym ich składnikiem jest ryż i surowa ryba. Najpopularniejszą potrawą kuchni japońskiej, którą również można zamówić na wynos, jest sushi. Potrawa ta ma kilka różnych wersji, każdy więc może sobie zamówić takie sushi, które będzie mu się wygodnie jadło i będzie mu z pewnością smakowało. Sushi jest dostarczane w specjalnych papierowych torebkach, a do nich dołączane są specjalne drewniane pałeczki. Danie to jest bardzo dobre, szczególnie jeśli poda się do niego odpowiedni sos. Najlepszą propozycją jest sos sojowy, albo specjalny chrzan wasabi, dosyć ostry i intensywny. Spożywając taką potrawę, warto popijać ją zieloną herbatą, która odpowiednio przepłucze kubki smakowe i pozwoli w pełni cieszyć się wysublimowanymi smakami takiej kuchni. Kuchnia japońska jest prosta, szczególnie jeśli chodzi o jej przygotowanie.

Kuchnia japońska ma coraz więcej amatorów, ponieważ jest to bardzo ciekawa i inspirująca kuchnia. Jest ona niezwykle charakterystyczna, bo jest jedyną kuchnią, która oferuje surowe ryby. Do kuchni japońskiej trzeba się samemu przekonać, jednak zwykle bywa tak, że jak ktoś ją raz wypróbuje, często będzie do niej wracać. W kuchni japońskiej, najbardziej popularną potrawą jest sushi. To specyficzna potrawa, jednak można wyróżnić kilka jej odmian. Odmiany sushi różnią się tym, jak sushi jest przygotowywane i podawane. Podstawową formą sushi jest Maki – Zushi. W tej wersji porcja ryżu i surowej ryby, czasami także zielonego ogórka, jest nakładana na płat wodorostu nori i wszystko razem jest zwijane. Do zwijania używa się specjalnej bambusowej maty, która to zadanie znacznie ułatwia. Po zwinięciu cały rulon tnie się na porcje i układa na talerzu. Drugą popularną formą sushi jest Nigiri – Zushi. W tej wersji ryż formuje się w dłoni na kształt paluszka lub owalu, potem przekłada się je na talerz i nakłada na nie rybę, bądź warzywa. Mniej popularną wersją sushi jest Chirashi – Zushi, w której ryż podawany jest w miseczce, a na niego nakłada się pokrojone warzywa, porcje surowych ryb, grzyby czy tofu.

Na świecie jest wiele różnych kultur, każda z nich może się poszczycić swoją jedyną i niepowtarzalną kuchnią. Bardzo popularna obecnie stała się kuchnia japońska, która jest niezwykle specyficzna. Kuchnię japońską można spróbować na wiele różnych sposobów. Można się wybrać do restauracji japońskiej, których z dnia na dzień jest coraz więcej w naszym kraju, można zamówić sobie danie kuchni japońskiej z dostawą do domu, albo samemu się pokusić przygotować jakieś danie w swoim domu. Wszystkie potrzebne składniki, można znaleźć w dużych sklepach, więc zadanie to nie powinno być dla nikogo kłopotliwe. Przede wszystkim trzeba kupić ryż. Warto zwrócić uwagę na jego jakość i w odpowiedni sposób go przygotować. Nie może on być zbyt sypki, ani zbyt kleisty. Następnym produktem jaki należy zakupić, są ryby. Mogą to być różne gatunki ryb, jednak nie powinno się zapominać o łososiu. Warto też kupić wodorosty, warzywa, grzyby, jajka i owoce morza. Ważne są także składniki na sosy do sushi, które również można samemu przygotować. Najczęściej je się je z sosem sojowym i chrzanem wasabi. Sushi je się pałeczkami albo rękami, jak komu wygodnie. Sposób przygotowania tej potrawy może być przeróżny, sushi można zwijać w ręce, na płatach wodorostów, albo w specjalnych formach.

Jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie, jest kuchnia japońska. Obecnie nie trzeba jechać aż do Japonii, by takiej kuchni spróbować. W naszych kraju powstało wiele restauracji gdzie serwuje się potrawy japońskie, często też oferują one dania na wynos. Kuchnia japońska stała się popularna dlatego, że jej potrawy można szybko przygotować i ma nie powtarzalny smak. Opiera się w głównej mierze na ryżu i różnych gatunkach ryb. Często ryby te podawane są w formie surowej, zwłaszcza w najpopularniejszej potrawie kuchni japońskiej, jaką jest sushi. Mimo, że danie to ma określony charakter, to jednak za każdym razem może wyglądać całkiem inaczej. Wszystko zależy od tego, z jakich elementów będzie się składać. Zwykle do stworzenia sushi używa się ryżu i surowej ryby, jednak można też do niego dodać różne gatunki grzybów, wodorosty, gotowane lub surowe warzywa i owoce morza. Sushi jest więc bardzo barwną potrawą, poszczególne elementy są układane w finezyjne kształty, przez co potrawa nabiera niepowtarzalnego charakteru. Jeżeli ktoś nigdy w życiu nie próbował sushi, powinien zrobić to chociaż raz. Być może stanie się ono jego ulubionym daniem kuchni japońskiej. Warto też pamiętać, że potrawy kuchni japońskiej, spożywa się głównie przy użyciu specjalnych pałeczek.

Jedzenie to coś, co nie tylko jest nam niezbędne do życia, ale także daje nam dużo przyjemności. Różnorodność potraw wywodzących się z kuchni całego świata sprawia, że możemy dzisiaj spróbować wszystkiego, na co tylko przyjdzie nam ochota. Co więcej możemy próbować różnych potraw, nie opuszczając swojego domu. Tak jest szczególnie w przypadku kuchni japońskiej, w której przygotowuje się również potrawy na wynos. Kuchnia japońska jest bardzo specyficzna, ponieważ jej podstawowym składnikiem jest ryż i ryby. Specyficzny jest także sposób spożywania potraw japońskich, ponieważ je się je specjalnymi, drewnianymi pałeczkami. Jeżeli danie składa się z zupy i ryżu, wówczas zupę wypija się bezpośrednio z miseczki, a pałeczkami zjada się ryż. Mimo, że początkowo pałeczki mogą sprawiać problemy przy jedzeniu, to jednak im więcej się próbuje, tym szybciej opanowuje się sztukę jedzenia pałeczkami. Zamawiając danie japońskie w restauracji, bardzo często ma się możliwość obserwowania kucharza podczas przygotowywania dla nas posiłku, ponieważ robi on to przy naszym stole. Jednym z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej, jest sushi. Ta potrawa bardzo efektownie się prezentuje, składa się z ryżu, oraz różnych gatunków ryb, często podawanych na surowo. Dodatkiem mogą być wodorosty, warzywa, grzyby i jajka.

Złożone rytuały przygotowywania i picia herbaty, kaiseki, czyli cała złożona sztuka podawania potraw, obejmująca kolejność w kilkudaniowym posiłku, ich wygląd, w którym każda potrawa i porcja to miniaturowe dzieło sztuki – japońska kultura kulinarna nie ma sobie równych. Jeśli mieliśmy poszukiwać istoty japońskiej kuchni, to mogłaby być nią właśnie staranność oraz celebracja każdego etapu – od zbierania składników, po moment, w którym potrawa pojawia się na stole. Japonia, w wielu sferach życia tradycyjna i niezwykle sformalizowana, jest taka również jeśli chodzi o jedzenie. Ale to jest właśnie powód, dla którego zachwycamy się pięknie przygotowanym sushi, pudełkami bento, niespotykanymi nigdzie indziej kompozycjami. Kuchnia japońska od początku do końca stawia na jakość. Składniki muszą być świeże, najwyższej jakości, jeśli marynowane, solone, czy w inny sposób obrabiane – to w odpowiednim czasie, warunkach, znaczenie ma nawet materiał i jakość naczyń i narzędzi. Na etapie przygotowywania Japończycy unikają nadmiaru, składniki są dobierane tak, by wszystkie smaki przenikały się i uzupełniały, przyprawy, zupełnie inne niż europejskie, mają je wydobywać, a nie tłumić. Na koniec sposób podania i sama kultura spożywania posiłków. Japońską kuchnię wyróżnia właśnie niesamowita staranności na każdym etapie.

Spożywane zazwyczaj jako przekąska, na obiad lub kolację sushi kojarzy się przede wszystkim z rybą i charakterystycznym smakiem wodorostów nori oraz marynowanych warzyw. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spróbować potrawy w tej formie także na słodko. Wiele europejskich restauracji sushi serwuje nawet specjalne menu dziecięce, w którym w kształcie charakterystycznych rolek kryją się znane im smaki, jak banany, musy owocowe, masło orzechowe, ananasy, brzoskwinie, jabłka.
Sushi na słodko można przygotować, zastępując nori papierem ryżowym albo sojowym, dodatkowo może być wcześniej nasączony słodkim sosem owocowym, jak też zupełnie z niego rezygnując i zawijając sam ryż – taki sam jak do zwykłego sushi, musi być kleisty i odpowiednio zbity – z pokrojonymi w słupki owocami lub innymi dodatkami.
Na słodko podać można również bardziej klasyczne sushi, np. z grillowanym łososiem albo paluszkami surimi, dodając do niego miód, owoce, inne dodatki nadający słodki smak. Doskonale sprawdzi się w takiej wersji również zastąpienie ryby kurczakiem.
Sushi na słodko może być deserem w japońskiej restauracji, niebanalną przekąską na imprezę czy też przystępnym daniem dla dzieci, które nie są oswojone z orientalnymi smakami. Na pewno jest równie efektowne jak to tradycyjne.

Dragon roll to najbardziej widowiskowo się prezentująca na stole odmiana sushi. Jest ona właściwie wariacją na temat futomaki, czyli rolek sushi z kilku składników, ryżu i nori. Sushi dragon roll zazwyczaj zawiera jeszcze więcej rozmaitych składników – część z nich położona na górze rolki, ozdabiająca całą potrawę. Przygotowując ten typ sushi, tnąc rolkę na plastry układamy je obok siebie na desce, talerzu lub tacy i ozdabiamy w taki sposób, aby kompozycja przypominała grzbiet wijącego się smoka z azjatyckiej mitologii – stąd właśnie ta nazwa.
Przygotowując sushi dragon roll, układamy kilka wybranych składników wewnątrz rolki, zwijając futomaki lub uramaki. Na wierzchu układamy dodatkowo np. plastry wędzonej ryby, marynowanych warzyw, czy też awokado. Dodatkowo ozdabiamy np. kawiorem, sezamem, czy mniejszymi paseczkami marynowanych warzyw.
W ten sposób przygotowane danie prezentuje się naprawdę efektownie, warto więc przygotować je, jeżeli potrafimy, na imprezę, czy też zamówić, gdy wybieramy się grupą znajomych do japońskiej restauracji. Dragon roll z wieloma różnorodnymi składnikami z pewnością będzie bardzo sycącym daniem, które umili nam wieczorne spotkanie przy wspólnym stole.

W miarę jak coraz popularniejsze stają się egzotyczne kuchnie, poznajemy też coraz więcej składników i potrwa. Jeśli w dzieciństwie oglądaliście anime, pewnie marzyliście o tym, aby spróbować onigiri. Dzisiaj ta przekąska dostępna jest w każdym dużym mieście w miejscach, gdzie znajdują się różnego rodzaju lunch bary i budki z jedzeniem.
Onigiri, czyli kulki lub trójkąty z ryżu z nadzieniem, czasami dodatkowo owinięte wodorostami nori, to tradycyjna przekąska, którą dawniej chętnie zabierano jako prowiant na drogę, a dziś jest popularnym nie tylko w Japonii drugim śniadaniem. Tradycyjne farsze do onigiri były słone, gdyż to sposób na zakonserwowanie żywności. Kuchnia japońska i koreańska pozwala dodać do onigiri, zastępujących nasze kanapki, właściwie dowolny składnik. Popularne są z tuńczykiem, kurczakiem i innymi gatunkami mięsa, bardzo często marynowanymi w sosie teriyaki, z kimchi, czyli tradycyjnymi koreańskimi fermentowanymi warzywami, często z dodatkiem sezamu, warzyw. Można spotkać również onigiri na słodko, czy też miso – sfermentowanej soi, będącej podstawą najbardziej znanej japońskiej zupy, jak też np. marynowanym tofu. Onigiri mogą zawierać jeden lub więcej składników, tworząc niepowtarzalną mieszankę smaków.

Kuchnia japońska słynie ze starannie przygotowanych i ułożonych, przeważnie małych, ale niezwykle efektownych porcji. Samo podawanie posiłków Japończycy uczynili swego rodzaju sztuką. Wśród tradycyjnych potraw, jakie znajdziemy w japońskiej restauracji, nie zabranie również przystawek z tradycyjnych składników.
Najbardziej znaną chyba przystawką jest takoyaki, czyli ośmiornica w cieście, podawana niekiedy z sosem teriyaki. Podobnie wyglądają ika ring, czyli krążki z kalmara w cieście. Pod nazwą ebi w menu japońskich restauracji znajdziemy krewetki w panierce, które podane być mogą z różnymi sosami. Jako przystawka podawana jest także tempura, składająca się z owoców morza, ryb i warzyw zalanych ciastem naleśnikowym i smażonych w ten sposób. Bardzo często spotykanymi japońskimi przystawkami są kawałki opiekanego lub surowego tuńczyka podawane na glonach wakame, tatar z łososia czy też same marynowane wodorosty wakame. Do japońskich przystawek zaliczają się również pierożki gyoza z nadzieniem z kaczki, kurczaka, krewetek czy warzyw. Podobnie jak w innych kuchniach azjatyckich wykorzystywany jest również papier ryżowy, w którym smażone są warzywa. Nie brakuje w kuchni japońskiej marynat i sosów, nadających nawet małym przekąskom niezrównane smaki.

Dawniej, gdy kuchnia japońska była dla nas całkowicie egzotyczna i nieznana, sushi kojarzyło się w pierwszej kolejności z surową rybą, często trującą, jeżeli w niewłaściwy sposób przyrządzoną, fugu. Dzisiaj, kiedy przysmak ten zdobył szerszą popularność, wiemy już, że taka odmiana należy naprawdę do rzadkości, a w restauracjach sushi znajdziemy mnóstwo różnych ryb i dodatków do wyboru.
Lubiany nie tylko w Polsce jest łosoś, który w sushi występuje zarówno wędzony, jak i grillowany. Tradycyjnie wybierana jest też ryba maślana, węgorz, tuńczyk, możemy spotkać sushi z tilapią, sandaczem. Popularne w Japonii, stanowiące ważny element tamtejszej kuchni, są także owoce morza. W restauracjach japońskich znajdziemy więc sushi z krewetkami, ośmiornicą, kalmarami, czy też paluszkami surimi, zawierającymi białe mięso kraba. Nowoczesne restauracje, sięgające do kuchni fusion, przygotują nawet sushi z kurczakiem.
Wykorzystywane do przygotowania sushi warzywa to przede wszystkim ogórki, tradycyjnie marynowana dynia i marchew, szparagi. Popularnym i lubianym składnikiem sushi jest także pokrojone w wąskie paski awokado, które komponuje się świetnie z wędzonym łososiem i nadaje spożywanym kawałkom maślaną konsystencję.

Będące najbardziej znanym na całym świecie daniem kuchni japońskiej sushi występuje w różnych wariantach, różniących się przede wszystkim sposobem przygotowania i podania. Najpopularniejsze do maki sushi i nigiri sushi.
Podstawowe składniki zazwyczaj są niezmienne. Żaden rodzaj sushi nie obejdzie się bez ryżu, którego specjalną odmianę po ugotowaniu skrapia się octem ryżowym. Niezbędne prawie zawsze są również nori – sprasowane arkusze wodorostów, w które zawijamy ryż i pozostałe składniki – a wśród nich różne gatunki ryb – zarówno wędzone, grillowane, jak i surowe, warzywa.
Sushi zawinięte na bambusowej macie z dodatków, ryżu i nori to maki. Zależnie od odmiany przybiera różne nazwy. Hosomaki to cienkie rolki z jednym składnikiem. Składające się z kilku składników, grubo zwijane to futomaki. Popularne są również uramaki, w których nori znajduje się po stronie wypełnienia, a z wierzchu ryż, posypany niekiedy sezamem. Nazywane bywa niekiedy californijskim, gdyż amerykanie niechętnie spoglądali na wodorosty, a takie "odwrócone" sushi pozwoliło spopularyzować japońską kuchnię.
Z kolei nigiri sushi nie mają formy pociętej w plastry rolki, ale składają się z podłużnego bloczku ryżu, ręcznie uformowanego, na który położony jest kawałek ryby czy inny składnik.

Japońskie restauracje na Zachodzie oferują przede wszystkim sushi, gdyż to ono jest najpopularniejsze. Jednakże kuchnia japońska to wiele innych równie ciekawych dań, wszystkich przygotowywanych według receptur udoskonalanych od stuleci, opartych na prostych kompozycjach wysokiej jakości składników, co jest charakterystyczne dla Kraju Kwitnącej Wiśni.
Jedną z popularnych potraw kuchni japońskiej jest ramen. Właściwie najbliżej mu do naszego rosołu, jednak z o wiele bogatszą "wkładką". Podawana w dużych miskach zupa składa się z makaronu pszennego, który właśnie nosi nazwę ramen, bulionu oraz dodatków. Znajdziemy tu przede wszystkim dużo mięsa – czy to kurczaka, wieprzowiny wołowiny, z dodatkiem wodorostów, jajka i warzyw.
Inne popularne danie to takoyaki – ośmiorniczki smażone w cieście, tempura, tak naprawdę pochodząca z kuchni portugalskiej, jednak popularna w Japonii – czyli ryby lub owoce morza i inne dodatki w cieście naleśnikowym, pierożki gyoza. W każdej japońskiej restauracji znajdziemy też zupy, bardzo często rybne, krewetkowe lub z kurczakiem, w których kawałki mięsa zanurzone są w bulionie. Oprócz ryb i owoców morza oraz oczywiście ryżu, występującego w wielu najróżniejszych formach, popularnym składnikiem japońskich dań są także grzyby shiitake.

Japończycy to jeden z narodów słynących z długowieczności i zawdzięczają to w dużej mierze swojej diecie. Kuchnia japońska należy do najzdrowszych na świecie i nawet jeśli dostępność składników oraz upodobania nie pozwalają nam raczej, aby przestawić się na nią w całości, to warto czerpać informacje oraz od czasu do czasu sięgnąć po japońskie potrawy.
Swoje zdrowotne właściwości japońska kuchnia zawdzięcza między innymi temu, że jest uboga w cholesterol i tłuszcze zwierzęce, w przeciwieństwie do innych krajów azjatyckich, w Japonii rzadko sięga się po potrawy smażone w głębokim oleju. Dieta Japończyków jest też raczej niskokaloryczna. Przygotowywanie posiłków, kultywowanie tradycyjnych sposobów ich podania jest tam sztuką, a spożywając je powoli i celebrując wszystkimi zmysłami, trudno się przejeść ponad tyle, ile rzeczywiście potrzebujemy.
Jeżeli chodzi o składniki, ojczyzna sushi stawia na owoce morza i ryby, które są tam łatwo dostępne, a zawierają dużo kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływających na odporność, krążenie, i układ nerwowy, witamin i mikroelementów. Bogate w substancje odżywcze są również wodorosty, spożywane choćby pod postacią noni czy dodawane do zup. Dla japońskich kucharzy kluczowe znaczenie ma świeżość oraz dobra jakość składników, co nie bez znaczenia jest dla ich wpływu na zdrowie. Japończycy nie sięgają zbyt często po alkohol, a podstawowym napojem spożywanym na co dzień jest zielona herbata.

Sushi to bardzo efektowne – i coraz popularniejsze – danie kuchni japońskiej. Dostaniemy je już dzisiaj nie tylko w wyspecjalizowanych restauracjach, ale i w food truckach, czy gotowe porcje w supermarketach. W jaki sposób jednak je jeść?
Każdy wie, że potrawy azjatyckie w regionie ich pochodzenia je się pałeczkami. Jeżeli opanujemy posługiwanie się nimi – co wcale nie jest sztuką tak trudną, jak mogłoby się wydawać – należy kawałki sushi chwytać między pałeczki, nigdy zaś nie nadziewać na nie. Jeżeli jednak nie możemy się przekonać do takiego sposobu jedzenia – nie prośmy o widelec, ale złapmy kawałek palcami.
Do porcji sushi w japońskiej restauracji dostaniemy chrzan wasabi, sos sojowy i plastry marynowanego imbiru. Sos powinien każdy gość mieć w osobnej miseczce na stole, a porcje wasabi i imbiru na swoim talerzu lub specjalnej podkładce. Wasabi możemy nałożyć na plasterek sushi pałeczkami lub zanurzyć w nim – uważajmy jednak z ilością, ten dodatek jest naprawdę bardzo ostry. Gdy zamaczamy nasze porcje w sosie sojowym, to róbmy to trzymając rybą do dołu, ryż wchłonie zbyt dużo sosu i zdominuje smak potrawy. Plastrów imbiru Japończycy nie kładą na kawałki sushi jako dodatek – służą one do oczyszczenia kubków smakowych pomiędzy porcjami.

Sushi jest japońską potrawą która złożona jest z gotowanego białego ryżu, który doprawiony jest octem ryżowym oraz przeróżnych dodatków najczęściej surowych: owoców morza, ryb, warzyw, grzybów czy jajek. Sushi to również jedna z odmian sashimi (japońskiego sposobu zaserwowania surowego mięsa m. in. ryb oraz owoców morza). Potrawa ta ma krótki termin przydatności do spożycia więc, przygotowana jest na bieżąco, po każdym zamówieniu. Sushi przeważnie je się pałeczkami bądź palcami. Przeważnie dodatkowo serwuje się sos do maczania (najczęściej sojowy), Wasabi bądź marynowany imbir spożywany w małych ilościach między kolejnymi posiłkami, żeby oczyścić kubki smakowe przed kolejną potrawą. Do Sushi podawana jest tradycyjnie zielona herbata, odradza się natomiast wodę. W restauracjach podawane są specjalne zestawy Sushi, ale można również taki zestaw skomponować indywidualnie. Gotowe zestawy przeważnie mają swoje nazwy, ale najczęściej przewijającymi się określeniami są: ume (zestaw tani), take (zestaw pośredni) lub matsu (zestaw wykwintny). Zestawy te bardzo często zawierają kawałki różnych rodzajów sushi, nie są to stałe zestawy. Ale zazwyczaj kosztują mniej niż te dobierane indywidualnie. Ciekawym jest, że niektóre z dodatków podane w którymś z zestawów są już zawarte wcześniej w potrawie (przykładem może być chrzan wasabi).

Podstawowym składnikiem wszystkich zup czy innych dań które są gotowane jest bulion zwany dashi. Uzyskuje go się z wodorostów kombu, suszonych rybek lub skrawków sfermentowanej i suszonej ryby bonito, zwanych katsuobushi. Wszystkie te składniki doskonale komponują się z białym ryżem( japońskim oczywiście), podstawą tej kuchni. Ten używany w Japonii należy do gatunku japonica i ma inną charakterystykę. Charakteryzuje się krótszymi ziarnami oraz większą kleistością niż popularny w Polsce ryż indica. Należy także pamiętać, że zgodnie z filozofią przygotowywania potraw jak najbliższych naturze, zadaniem przypraw nie jest zmiana naturalnego smaku składników czy udoskonalanie go, a jedynie swoiste uwydatnienie. Kuchnia kaiseki wywodzi się z swoistej tradycji wykwintnych posiłków serwowanych gościom podczas formalnych spotkań z zieloną herbatą. Ceremonia herbaciana do dziś zachowała tradycyjne przepisy z dawnych czasów, ale wykwintna kuchnia kaiseki wyodrębniła się także jako osobne zjawisko kulinarne. Podsumowując wszystkie te składniki doskonale komponują się z białym ryżem( japońskim oczywiście), podstawą tej kuchni. Ten używany w Japonii należy do gatunku japonica i ma inną charakterystykę.

Na wiosnę pojawiają się pierwsze pędy bambusa, zwane takenoko, główny składnik zup, przystawek i potraw z makaronem. Podczas letnich upałów Japończycy najchętniej sięgają po grillowane ryby( np. węgorza) a jesienią po pieczoną sajrę. Jesień przynosi do kuchni grzyby matsutake – jeden z największych rarytasów tutejszej kuchni. Zimą popularne są dania gotowane, takie jak nabe, oden czy sukiyaki. Przyrządza się je w wielkich garnkach stawianych na stole na przenośnej kuchence, każdy sam nakłada sobie porcję prosto z garka. Źródeł niepowtarzalnego smaku kuchni japońskiej należy szukać nie tylko w świeżych i odpowiednich dla pory roku składnikach, lecz także w unikalnych przyprawach. Najbardziej popularne z nich to pasta miso, sos sojowy oraz chrzan wasabi. Miso, znane w Japonii już od ponad 1300 lat, stanowi główny składnik zupy misoshiru, używane jest także w przeróżnych potrawach gotowanych, z powodu łagodzenia zapachu ryby i mięsa oraz wzmacniania ich smaku. Zielony chrzan wasabi dodaje potrawom ostrości i jest niezbędnym dodatkiem do takich dań jak sushi czy sashimi. Nadaje im charakterystyczny smak. Bez sosu sojowego natomiast nie ma większości potraw japońskich. Używany jest zarówno jako dodatek do zup i dań gotowanych, jak również bezpośrednio podczas posiłku.

Mimo że tradycyjny posiłek składa się z kilku elementów, nikt nie odchodzi od stołu głodny. To zasługa m. in. również zielonej herbaty, która przeważnie wieńczy posiłek, aby ułatwić na przykład trawienie. Tradycyjne japońskie śniadanie podaje się w ciepłej formie. Najczęściej jest to ugotowany ryż, zupa miso bądź ewentualnie kawałek smażonej ryby. Obiad często przez zapracowanych Japończyków jedzony w biegu składa się z szybko przygotowywanych dań, najczęściej z makaronu. Kolacja natomiast w przeciwieństwie do zachodnio-europejskiej kultury żywienie nie zajmuje szczególnego miejsca w jadłospisie Japończyka. Najczęściej składa się z marynat( mięsnych bądź warzywnych) a także owoców i herbaty, która tak jak pisałem wcześniej działa dobrze na trawienie. Kuchnia Japonii jak również wcześniej wspomniałem, żyje w harmonii ze światem fauny i flory i każdej porze roku przypisane są różne potrawy. Nowy rok kojarzy się przede wszystkim z wykwintnymi daniami zwanymi osechi ryōri, które zwyczajowo je się tylko i wyłącznie w pierwszych trzech dniach stycznia. Oprócz zalet smakowych, estetycznych, osechi ryōri mają zalety praktyczne. Potrawy te mogą być nadal świeże przez kilka dni, a że przygotowywane są w grudniu pozwalają rodzinom japońskim świętować przy wspólnym stole, a nie spędzać świąt przy garkach w kuchni.

Ważne w tej kulturze kuchni jest również to, żeby dane dania jeść w porze roku, w której są one najsmaczniejsze. Można więc to podsumować, że głównymi filarami kuchni z tego wyspiarskiego kraju są świeżość produktów i gotowanie w zgodzie z naturą. Równie ważny jak smak, jest aranżacja. Japończycy są narodem, który dba o to żeby jedzenie zachwycało nie tylko kubki smakowe jedzącego ale również jego oczy. W oczy rzuca się przede wszystkim świetne łączenie kolorów, co daje poczucie estetyki. Japońskie danie są również praktyczne. Bardzo dobrze, jeśli pokrojone są tak aby można było je wygodnie i spokojnie jeść pałeczkami. Właśnie, à propos pałeczek… Trzeba pamiętać, że Japończycy do jedzenie używają właśnie pałeczek. Kiedy nakrywamy do stołu, po lewej stronie musimy umieścić pojemniczek z ryżem(najczęściej miseczka) a po prawej zupę. Pałeczki muszą leżeć równolegle przed nimi. Co ciekawe do zupy, inaczej w naszej kulturze nie używa się łyżki, pije się ją prosto z miski. Do innych talerzy natomiast sięga się pałeczkami. Japończycy ogólnie uważają na przejedzenie, Japończyk czasami woli zjeść mniejszą porcję nie dla zdrowia wątroby czy trzustki ale głównie po to by skupić się na smaku potrawy.